Sense el ressò dels creuers turístics i de molts vaixells de càrrega, que van ser allunyats per la pandèmia del nou coronavirus, el silenci de l'oceà Atlàntic atreu un major nombre de balenes que busquen les aigües més càlides del litoral del nord-est brasiler per a la seua reproducció.

«La disminució del soroll dels vaixells incidix en cetacis com les balenes i els dofins, que usen un ambient silenciós per a la seua comunicació sonora», explica el biòleg Sergio Cipolotti, coordinador operacional de l'organització no governamental (ONG) Projeto Baleia Jubarte, la principal del país per a estos mamífers.

En 2019, segons dades de l'ONG, van passar pel litoral brasiler prop de 20.000 balenes per a apariar-se, procrear i tindre les seues cries i amb els primers albiraments, des de començaments de juny en Espírito Sant (sud-est), este número pot augmentar fins a octubre, quan els cetacis han d'iniciar el seu retorn a l'Antàrtida.

Una menor circulació de persones i navilis reduix el risc d'atropellaments de cries i la contaminació dels mars.

Però el silenci contribuix també «que no hi haja interferència» amb els sons emesos, per exemple, dels dofins per a pescar i del cant de les balenes geperudes en l'aparellament, segons el biòleg.

No obstant això, l'ONG, que acompanya des de fa 32 anys l'arribada de les balenes geperudes al Brasil, va assenyalar que encara és «prematur» per a quantificar l'impacte de la pandèmia, principalment, en l'arxipèlag de Abrolhos, epicentre del naixement i aparellament de l'espècie.

«Brasil té una gran diversitat marina, amb més 46 espècies actives en el nostre oceà. D'un total de noranta espècies migratòries tenim la meitat, com les balenes geperudes que s'alimenten a l'Antàrtida i es reproduixen ací», va apuntar Cipolotti.

Este silenci de la mar, propiciat per la pandèmia, ha fet també que altres espècies siguen vistes estos dies al llarg dels 7.367 quilòmetres de l'extens litoral brasiler.

Un taurobalena de 12 metres

La setmana passada, un tauró-balena, el major peix del món amb fins a 12 metres de longitud, inclòs entre les espècies en via d'extinció, va ser vist per un grup d'investigadors de l'Institut Agronauta i de la Marina del Brasil en Ilhabela, una illa de l'estat de Sao Paulo.

També la setmana passada, una balena orca jove va haver de ser sacrificada per a evitar el seu sofriment després d'encallar a la platja de Guarajuba, en Camaçarí, regió metropolitana de Salvador amb un quadre d'infecció i de desnutrició sever, segons l'Institut Mamífers Aquàtics.

La presència de les orques, una espècie predadora, no és comuna en el litoral brasiler i la seua aparició, d'acord amb especialistes, pot obeir al menor trànsit marítim que permet la seua aproximació per a buscar aliments, com poden ser les cries de les geperudes.