El llegat del filòsof valencià Miguel Catalán (1958-2019) continuarà creixent a punt de complir-se un any de la seua defunció, ja que està previst que el mes vinent de setembre l'editorial Verbum publique el tom XIII de Seudología, 'La mentida benèfica', obra pòstuma que tanca el tractat sobre la mentida que durant dues dècades va anar escrivint este intel·lectual.

Autor de quatre novel·les i tres llibres de relats, Català es va centrar amb els anys en la seua obra filosòfica, que es divideix en tres grans apartats: el Diccionari de falses creences i el Diccionari lacònic; els aforismes i textos breus recentment reunits en el volum integral 'Suma breu' (Trea, 2019) i el pòstum 'Ròssec' (Llibres a l'Atzar, 2019); i, finalment, el vast tractat 'Seudología', al qual correspon 'La mentida benèfica'.

D'esta teoria general sobre la falsedat s'han publicat fins al moment dotze llibres que han rebut guardons com els guardons d'assaig Juan Gil-Albert i Alfons El Magnànim, el Premi d'Assaig i Investigació Juan Andrés, així com el de la Crítica Valenciana.

'El prestigi de la llunyania', 'Antropologia de la mentida', 'Anatomia del secret', 'La creació burlada', 'L'ombra del suprem', 'Ètica de la veritat i de la mentida', 'La mentida política', 'Poder i caos', 'La santa mentida', 'L'aliança del tron i l'altar', 'La mentida nociva' i 'La traïció' són els títols.

L'entorn de l'autor explica que el dia abans de morir, el filòsof valencià donà per conclosa la revisió i correcció de 'La mentida benèfica', la peça que culmina la seua gran obra i un breu text de presentació.

«Mai he demanat als déus la fi d'aquests treballs, com escriu Èsquil en el seu Agamèmnon. Malgrat l'aparença d'haver estat bregant com un galiot tots aquests anys, la veritat és que m'ha costat alçar-me de l'escriptori una vegada desplegats els papers de l'engany: Seudología va ser sempre una activitat absorbent. La tendra perseverança en una obra tan vasta potser només s'explica pel vell, modest i potser inexplicable sentit del deure compliment», va escriure.