'El Burjassot d'Estellés. Imatges i poesia'. Este és el títol del nou projecte que l'Associació Cultural Bassot de la Ciutat de les Sitges, amb la col·laboració de la Coordinadora pel Valencià de l'Horta Nord, acaba de crear per a sumar-lo als diversos actes de la Nit Vicent Andrés Estellés amb què el poble de Burjassot -cada setembre- homenatja el naiximent -enguany se celebrarà el 96é aniversari- d'un dels seus veïns més il·lustres, fill predilecte i 'cronista de meravelles'.

Que no pense ningú en miratges ni coses 'sobrenaturals' en llegir la paraula 'meravelles'. El substantiu està emprat en el sentit de «la bellesa, la grandesa i el valor que oferix la vida», entre altres de les seues facetes inherents, com el filòsof Ramon Llull (1232-1316) referí en el seu 'Llibre de meravelles', o com més recentment, ja en el segle XX, escrigué en alguna oda de 'Residència en la terra' el poeta Pablo Neruda, altre referent d'Estellés, parlant de «coses que existixen, Déu em lliure d'inventar quan estic cantant».

La nova iniciativa de Bassot -parada número 6 de les 26 que en el municipi conformen l'itinerari poètic estellesià- consistix a buscar textos del poeta que parlen de Burjassot, tant present en la seua obra, i fer una fotografia del lloc evocat. L'ermita de Sant Roc, les Sitges, el Castell i l'horta, entre altres espais, constituïxen alguns exemples, en este cas relatius al patrimoni històric i natural.

¿Qui no recorda haver llegit en el 'Coral romput' versos tan entranyables sobre grills que quedaven accidentalment atrapats entre saquets de brossa que el pare d'Estellés -forner- buscava pels màrgens de l'horta per a donar de menjar als conills. En arribar a casa, els grills «començaven a cridar i a sentir-se abandonats, lluny dels camps», igual que una persona podria fer en sentir-se «lluny del seu poble». Este passatge, impregnat de tendresa, també reflectix què és l'ofici de poeta. Aixina el 'fotografià' Estellés: «Mon pare no volia que matàrem els grills. / Mai no en va matar cap. Mai no n'he matat cap. / Potser ara comprenc per què tot fou així. / Els grills que no he matat, però que ja s'han mort, / potser ara se'm tornen paraules, de vegades, igual que els cucs de seda, morint, s'esdevenien / papallones petites, amb un tacte domèstic, / vagament cereal, cosa de cada dia».

Les persones interessades a participar en el projecte 'El Burjassot d'Estellés. Imatges i poesia' de Ca Bassot poden enviar, abans del 10 de setembre al correuestellesiburjassot@gmail.com, una fotografia acompanyada d'un text del poeta.

L'organització en farà una selecció per al llibret commemoratiu de la ruta poètica de la XI Nit Estellés. A més la millor fotografia tindrà com a premi un lot de llibres que s'entregarà durant els actes de la nova edició de la festa del 'fill del forner'.

L'Associació Cultural Bassot, que enguany complix «27 anys d'il·lusions i de lluita», anima als veïns i les veïnes a formar part de la nova iniciativa i «continuar fent cultura al nostre poble».