La Beneficència està oberta durant el mes d'agost de dimarts a diumenge, de 10 a 20 hores, i ofereix una variada proposta d'oci cultural en els museus ubicats al Centre Cultural propietat de la Diputació: el de Museu de Prehistòria de València i el Museu Valencià d'Etnologia.

L'entrada és totalment gratuïta els caps de setmana, i de dimarts a divendres l'entrada és a 2 euros, encara que hi ha descomptes i pot ser fins i tot gratuïta (per als jubilats, discapacitats, aturats, etc.), i dóna dret a visitar els dos museus del centre cultural.

L'Etno, el Museu Valencià d'Etnologia, presenta la seua recentment inaugurada exposició permanent titulada 'No és fàcil ser valenciana. No és fàcil ser valencià'. En ella es conjuguen tres àmbits relatius a la 'Ciutat', on es plantegen qüestions relatives a la dualitat global i local, i raona al voltant dels efectes que la globalització ha produït a les ciutats; a l'Horta i Marjal, es parla d'alguns estereotips que conformen la identitat valenciana però que contrasten amb altres realitats valencianes; i a 'Secà i Muntanya', es dóna una visió diferent dels pobles d'interior que s'associen a l'estiu, la gastronomia o els seus cultius i ramats, presentant altres realitats coexistents com són les ciutats industrials, el despoblament, o l'explotació dels recursos naturals.

Per altra banda, l'Etnomanté la mostra temporal 'La tradició revelada. Indumentària tradicional d'Alcublas', que recull una ingent quantitat de peces tèxtils d'indubtable valor patrimonial que s'han transmés de generació en generació amb un gran l'esforç de conservació.

El Museu de Prehistòria de Valencià convida a fer un recorregut per les sales permanents dedicades a la 'Cultura ibèrica', amb materials arqueològics que expliquen qui van ser els ibers i com eren els seus poblats i les seues cases, així com la vida i la mort, els rituals i les seues creences; 'Mon Romà i Visigots' mostra la Mediterrània -com a nuc de comunicació i comerç, així com les seues ciutats, cultura i creences-; i 'Història dels diners', que explicar temes diversos com els tresors, l'origen de la moneda, la fabricació, les falsificacions, els vals, les medalles, la comptabilitat o la tradició numismàtica.

El Museu de Prehistòria de Valencià ens presenta la mostra temporal 'En temps dels visigots en el territori de València', amb valuoses peces i audiovisuals didàctics que aborden un període històric de mestissatge i transició, amb reminiscències romanes i elements germànics i del món oriental, sense el qual no es pot entendre el món musulmà ni els temps feudals.

Oci responsable

Les mesures adoptades per garantir les normes de prevenció contra el coronavirus, ajuden a tindre una estada relaxada mentre el visitant viatja a través del temps per les sales dedicades a cultures prehistòriques valencianes o a les més recents innovacions del segle XX. En l'entrada al recinte es recorda al públic que l'aforament és limitat i que deuen utilitzar mascareta; mantindre la distància física de seguretat; evitar tocar les vitrines, els suports i altres equipaments de les sales. Així mateix s'han retirat les pantalles tàctils i altres elements manipulables, com tota la informació en paper, però poden consultar-la detalladament a www.museuprehistoriavalencia.es i www.letno.es.