Els museus municipals de València oferiran la seua programació estival d'activitats gratuïtes per a tota la família fins al pròxim 4 de setembre, sempre amb reserva prèvia i places limitades per a respectar les mesures de prevenció i seguretat decretades per les autoritats sanitàries. Així, de dimarts a diumenge a les 11.30 hores, el Palau de Cervelló, el Museu d'Història de València, el Refugi Serrans, la Casa Museu Benlliure, el Museu de la Ciutat, l'Almoina, el Refugi de l'Ajuntament, la Casa Museu Blasco Ibáñez i el Museu de l'Arròs conviden a descobrir les seues exposicions este estiu a través de propostes com a contacontes o jocs de pistes per als més xicotets.

Segons la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals de l'Ajuntament de València, Glòria Tello, «esta iniciativa no sols és interessant perquè acosta a la gent als nostres museus i monuments, sinó que ens permet conéixer la riquesa d'aquests espais».

«Este estiu estrany que estem vivint ens ha descobert, entre altres coses, noves maneres de fer turisme, entre elles, visitar allò que tenim més a prop, com per exemple els museus i els monuments de les nostres ciutats», va manifestar Tello.

«Des de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, conscients d'esta situació, per a fer-ho encara més atractiu, hem posat en marxa visites guiades familiars gratuïtes en la majoria de museus i monuments que tenim», va explicar.

Els dimarts a les 11.30 hores, el Palau de Cervelló i el Museu d'Història de València obrin les seues portes al públic infantil. Cada setmana el Museu d'Història, al costat del parc de Capçalera, rep a un nou contacontes, els relats del qual s'ambienten en este espai que originàriament va ser el primer depòsit d'aigües de la ciutat i que constitueix un dels millors exemples de l'arquitectura industrial de mitjan segle XIX.

Les activitats familiars en el Palau de Cervelló permeten recórrer aquest edifici que va passar a convertir-se en la residència oficial dels monarques en les seues visites a la ciutat quan va ser derrocat el Palau del Real en 1810 i que actualment és seu de l'Arxiu Municipal de València i la Biblioteca Municipal Serrà Morals.

Els dimecres és el torn del Refugi del carrer Serrans (per a majors de 12 anys), un dels primers a construir-se en 1937, i de la Casa Museu Benlliure, que acull la col·lecció de la família Benlliure i recrea l'ambient de la casa on va viure una de la saga d'artistes més importants de la València de finals del XIX.

El Museu de la Ciutat i el centre arqueològic l'Almoina donen la benvinguda als xiquets i xiquetes el matí dels dijous. Així, el Museu de la Ciutat, en el Palau del Marqués de Camp, en la plaça de l'Arquebisbe, ofereix activitats infantils per a donar a conéixer les col·leccions de caràcter històric, artístic, arqueològic i etnogràfic que alberga, totes elles pertanyents al patrimoni municipal i vinculades, de manera directa o indirecta, en esdevindre sociocultural de la ciutat. L'Almoina, al costat de la Catedral, és escenari de jocs de pistes per a contemplar la part més monumental de la ciutat romana, visigoda i àrab, amb edificis que es remunten a la fundació de la ciutat.

El Refugi, per a xiquets i xiquetes

Els xiquets i xiquetes tenen una cita els divendres en el Refugi de l'Ajuntament, construït en 1938 per a protegir a l'alumnat del grup escolar que hi havia en l'actual consistori, i també a la Casa Museu Blasco Ibáñez, on podran recórrer el xalet de l'insigne escriptor valencià, al costat de la platja de la Malva-rosa, que alberga els seus records, objectes personals i obres literàries.

Finalment, els diumenges els visitants infantils poden acostar-se al Museu de l'Arròs, a una hora que varia segons l'activitat, i divertir-se en un antic molí arrosser de començaments del segle XX.

L'aforament és limitat i reduït per a complir amb les mesures de prevenció i seguretat.