Les jornades dedicades als maquis a Santa Cruz de Moya se celebraran enguany de manera virtual per la pandèmia generada per la covid-19. La vint-i-unena edició se celebrarà de l'1 al 3 d'octubre en la localitat de Conca i constarà de huit taules de ponències on es tractaran temes diversos, tots ells relacionats amb la recuperacio? de la Memòria de la guerrilla antifranquista de la postguerra espan?ola. La presentació de les jornades comptarà amb la presència de l'alcalde de Titaguas i diputat de la Diputació de València, Ramiro Ribera; l'alcalde de Santa Cruz de Moya, Virgilio Antón, y José Gorgues, president de La Gavilla Verde, associació que organitza de l'esdeveniment.

La Gavilla Verde assenyala que amb l'organització de les jornades dedicades als maquis, «complirem així amb el compromís que adquirim fa anys amb los guerrilleros y guerrilleres de mantindre la seua memòria i de treballar per a augmentar el coneixement de la seua lluita, per una Espanya democràtica i lliure».

L'entitat manté que «este 2020 no podrem realitzar les jornades comptant amb l'alé i la proximitat física de la comunitat gavillera, però estem desenvolupant un format online que permetrà poder gaudir de les essències d'estes jornades que van complir l'any passat 20 edicions: la companyonia i la col·laboració».

Les jornades serviran per a presentar les publicacions 'Operación telaraña verde' de Benjamín Malavia i 'Franco ha de morir' de Alejandro M. Gall. El primer llibre aborda una operació republicana que va tractar de canviar el curs de la història a favor de la legalitat contra els revoltats, amb històries sobre la guerra i la regió muntanyenca de Conca.

La segona recrea els atemptats perpetrats contra el general, entre ells el de 1949 quan anava a inaugurar una central tèrmica.

Centre documental

José Gorgues comenta que un dels objectius de l'associació que presidix «és posar en valor el centre documental sobre la guerrilla antifranquista de la postguerra espanyola. Estem intentant que les institucions corresponents de la zona geogràfica de l'antiga Agrupació guerrillera de Llevant i Aragó que comprenia Catalunya, Aragó, Castella i València, s'impliquen i ajuden a posar en valor este centre documental que, en matèria de documentació sobre esta guerrilla, és la referència a Espanya i també dels moviments guerrillers dels exiliats espanyols en la seua lluita contra el feixisme dels anys 40. Mentre arriba eixa col·laboració de les institucions, des de la Gavilla Verda col·laborem amb els investigadors, estudiants i persones interessades, proporcionant-los l'accés a la documentació que busquen per a les seues investigacions, treballs i publicacions. És un treball complicat ja que falta digitalitzar molta documentació i tindre-la ben referenciada per a facilitar aqueixa labor d'investigació».