Gabriel Miró va arribar a Parcent a principis del segle XX amb un propòsit: trencar amb la novel·la convencional i forjar un univers i un llenguatge mironià, és a dir, únics. Parcent és un bon poble, sens dubte, per a donar regna solta a una literatura sensorial i d'atrevits adjectius. Miró es va tancar en una casa del segle XVI que havia vist passar a gents de tota casta. Fins aleshores havia estat un hostal. Allí plasmava les impressions que li deixava eixos «paratges leprosos». Va conéixer els antics llatzerets (a prop, es va construir a 1920 la leproseria de Fontilles). Va provar el dolç raïm de moscatell. I la seua lírica prosa es va inundar de llum. En eixa casa de Parcent, va escriure l'obra que començava a ordir el seu univers literari: Del Vivir (Apuntes de parajes leprosos).

Ja és hora que la Marina Alta reivindique a les figures literàries que s'han deixat caure per ací. Rafael Chirbes es va refugiar a Beniarbeig i Juan Chabás, Maria Ibars o Manuel Vicent han donat vol literari a Dénia. Parcent té a Gabriel Miró. És més, Parcent és un poble mironià. Ara l'ajuntament restaurarà la casa de l'escriptor i Del vVivir.

Aquesta setmana el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, juntament amb la secretària autonòmica d'arquitectura bioclimàtica, Laura Soto, visitaren Parcent per a conéixer un dels projectes inclosos en el programa Reconstruïm Pobles: la rehabilitació de la casa de Gabriel Miró.

L'alcalde, Joan Ripoll, va rebre al vicepresident a l'ajuntament, on conversaren sobre els projectes que estan portant endavant, així com els treballs ja realitzats des que iniciaren la legislatura el passat juny de 2019. A més a més, dialogaren sobre els problemes quotidians de les administracions en les xicotetes i rurals localitats de l'interior de la comarca.

Posteriorment, estigueren a la casa de Gabriel Miró. El programa Reconstruïm Pobles farà possible rehabilitar-la. Les obres pugen a 500.000 euros.

Martínez Dalmau va destacar que «aquest tipus d'actuacions urbanes suposen recuperar espais que han quedat obsolets i poder de nou donar-los vida, com és el cas d'aquest espai de creació literària». Tanmateix, i com bé recalcà el vicepresident, la pandèmia ha fet que es valore la vida als pobles.

El turisme rural i d'interior també ha eixit enfortit en aquests temps de distància social i necessitat de reconnectar amb la senzillesa i la natural.

La rehabilitació de la casa de Gabriel Miró posa a Parcent en el mapa de la literatura. Aquest poble de la Vall de Pop, que ja té un gran encant (compta, per exemple, amb un meravellós casino) i està envoltat de paratges naturals extraordinaris, reivindicarà a l'escriptor i a la seua obra, on Parcent està molt present amb meravelloses descripcions. La casa pertany a l'ajuntament des de 2006. Urgeix restaurar-la. Les seues parets resumen bona literatura.