L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha posat en marxa este estiu una sèrie de visites guiades per conèixer amb més detall els lligams que manté la vila amb la cultura de l'aigua amb una sèrie de visites guiades pels cinc monuments que hui dia encara es conserven. El programa dissenyat per la regidoria de Turisme seguix tota la normativa legal adaptada a la covid-19 per evitar els contagis entre els participants.

La vila manté una relació estreta amb el riu Túria que voreja la part nord del terme municipal fins desembocar en l'horta valenciana i que, al llarg dels segles, ha servit com a tret identificador i motor econòmic i social. Testimoni d'un passat proper, el riu és un eix vertebrador per a la gent de Riba-roja que hi veuen el reflex de la prosperitat per a moltes famílies que han fet de l'agricultura la seua forma de vida.

El programa dissenyat per l'ajuntament recull una acurada visita pels monuments que són fruit del passat lligat a l'aigua i que, tot i el pas dels anys, es poden observar gràcies a les tasques de restauració i millora a què han estat sotmesos des de fa temps. En eixe cas trobaríem una visita al Pont Vell, l'asil del Convent de la Sagrada Família, la cisterna, el molí i la casa del Moliner i, finalment, el Llavador.

La història de Riba-roja és sinònim del pas de diverses civilitzacions que hi han passat per deixar una empremta que a dia de hui es poden gaudir en diverses contrades del seu terme municipal, amb una especial atenció als visigots que en varen de la vila un dels seus eixos d'activitat comercial i econòmica per la seua proximitat a la zona de València, centre d'eixida i arribada dels vaixells per la mediterrània.

Assentaments ibers

Els assentaments ibers, en forma de restes perdurables en l'actualitat, junt a les viles rústiques romanes i els aqüeductes que escampats per determinades partides de Riba-roja són el símptoma més adient que la localitat ha fet de l'aigua l'element d'unió entre les diverses cultures alhora que han servit perquè anys rere anys es pogueren no sols consolidar com a municipi capdavanter valencià sinó enfortir els seus nexes d'unió amb altres localitats per mitjà de les troballes històriques que hi comparteixen.

En eixe context, el Pont Vell és un dels monuments de visita obligada per tastar eixe regalim d'història local pel qual hi passaven a l'antiguitat, dels quan en tenim dades que es remunten fins el 1401. Actualment en desús pel perill que suposa al trànsit dels vianants, va ser la riuada del 1957 la que el va malmetre. L'any 1967 va ser substituït per un de nou que serveix per creuar el pas del riu Túria.

En el mateix cas tenim la cisterna per on transcorria l'aigua subterrània emmagatzemada i amb una capacitat de 500.000 litres, gràcies als seus 25 metres de profunditat, fruit dels seus 5 metres d'ample pels 5 d'alt. El Llavador rehabilitat fa un repàs als usos que va tindre per als seus habitants durant anys fins que a les darreries de la dècada dels cinquantes va deixar de ser utilitzat.

Finalment, cal esmentar l'asil del Convent de la Sagrada Família junt a la capella annexa la construcció dels quals es remunta a l'any 1834, donat al poble pel senyor Fernando Maria Pastor Marqués i la senyora Filomena Garelly. La cirereta de la visita guiada la forma el Molí i la Casa del Moliner, dels anys 1401 i 1611, amb un sistema hidràulic instal·lat a finals del segle XIX i que va ser utilitzat fins els 1970. L'ajuntament el va comprar l'any 1998.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, destaca que «l'enorme patrimoni que tenim a la localitat que són els fruit del pas de les diverses civilitzacions que hi han passat per deixar-nos un pou de saviesa i una empremta que ens serveix per endinsar-nos en la forma de viure i comportar-se els habitants en cadascuna des les èpoques; la ruta de l'aigua és el reflex fidel d'eixe passat que ens fa sentir-nos orgullosos del nostre origen».