La Cova de les Bruixes del Poble Nou de Benitatxell va ser escenari dels sabers antics i la màgia de les herbes remeieres. Un grup reduït d'unes 30 persones ?es va fixar un aforament molt limitat per tal de complir amb totes les mesures de seguretat? va gaudir de la Nit de les Bruixes amb una visita guiada pel jaciment i la seua història, que es remunta a època iberoromana.

La llegenda conta que en el jaciment, a més de nombroses petjades de diferents civilitzacions, entre elles una alqueria islàmica vinculada als cultius de cereals, s'amagaven les bruixes. I sobre eixe fil conductor versà la visita. Les divulgadores d'Arrels Marinades van relatar als assistents l'estigmatització de les dones curanderes que treballaven la medicina tradicional basada en plantes.

«En un moment determinat del segle XV es formen les primeres universitats europees i comença a estendre's una corrent misògina que sostenia que només els homes podien ocupar espais de poder. Apareix la medicina universitària, a la qual no interessava que les dones d'origen humil controlaren la matèria. És aleshores quan comencen a ser estigmatitzades, passant a la història com a dones dolentes, lletges, amb el nas gran i berrugues», assenyalen els organitzadors.

Alcohol de romer i oli de pericó

Posteriorment els assistents van poder gaudir d'un taller de plantes medicinals. Van elaborar alcohol de romer, ideal per a reactivar la circulació o calmar el dolor muscular, i oli de pericó, amb propietats expectorants, antidepressives o per a l'aplicació contra els morats i els èczemes de la pell. També van conèixer les propietats d'altres plantes curatives, com la murta, la camamil·la o el llentiscle.