Malgrat el respecte que professe pels bons mestres, encara no entenc per què són els treballadors públics que més han tardat a incorporar-se a la seua activitat presencial i també els que més problemes plantegen. No resisteixen cap comparació amb els sanitaris.

El gran forat negre de l'ensenyament és una inexistent avaluació continuada. Sempre que s'acosta una nova tornada a l'escola posen els focus en la perifèria de les solucions, i ara amb la crisi sanitària molt més. Però ni la conselleria, i molt menys els sindicats, volen abordar la qualitat dels nostres docents, centrats només en la transmissió de coneixements i encara amb propostes pedagògiques antigues. En plena era digital, els treballadors menys actualitzats són els educadors, i això és greu. Tot i que l'única selecció possible continua sent les oposicions, els cursos de capacitació pedagògica són qüestionables, sense atendre a la realitat. Un centre educatiu de l'àrea metropolitana de València no té res a veure amb una escola rural d'Els Ports; i un institut de Benidorm és incomparable amb qualsevol altre.

Per prescripció mèdica no puc escoltar a cap dirigent sindical d'ensenyament, en canvi preste molta atenció a les seues declaracions i pamflets. No passen la prova del comparador, des de fa anys sempre diuen el mateix. Estan ancorats encara als anys huitanta del segle passat. Com ells són els representants d'un col·lectiu essencial en les societats de benestar, la derivada preocupa.

Conec mestres i professors genials, alguns d'ells sindicalistes decebuts, que lligen el diari, veuen series, usen les xarxes i mostren curiositat per l'entorn immediat de la seua escola i institut. Herois anònims que han acceptat la seua professió amb vocació renovada, més interessats a aplicar les noves eines tecnològiques al coneixement que formar part de l'equip directiu per tindre menys hores docents; capaços de connectar amb els alumnes en comptes de buscar cursets que donen punts; en definitiva, professionals que confien en el sistema democràtic i inclusius de l'educació pública.

Dissortadament ningú d'ells s'asseu en les grans reunions de planificació de curs i tampoc participen en l'assignatura pendent de la renovació del nostre sistema pedagògic.