La pandèmia ha evitat que molts pobles valencians celebren les festes locals i ha paralitzat bona part de l'activitat cultural. Però el concurs de poemes d'Alaquàs ha sobreviscut a virus i restriccions, i ha tornat a dur al poble els versos de persones que volen fer composicions sobre les coses quotidianes. L' Associació Cultural Mare de Déu de l'Olivar va lliurar dimecres a la nit els premis del certamen, que han guanyat els alaquasers Adrià Hernández i Pilar Latorre, membres del col·lectiu Alaquàs Debat, a més d'altres participacions associatives.

El concurs ha arribat a la seua trentena edició, «una xifra gens menyspreable, tractant-se d'una convocatòria literària organitzada des del voluntariat», que «demostra la capacitat del nostre poble per a respondre a tot tipus d'estímuls, també poètics», expliquen els organitzadors. Es va convocar abans de l'estiu i el procés va culminar amb un acte al temple de l'Olivar amb les mesures que imposa la nova normalitat. El lliurament de premis va ser el primer acte cultural que organitza el moviment associatiu des de març en Alaquàs, a excepció d'una cercavila de la Unió Musical en juliol, i probablement l'únic de les festes, que estan suspeses.

La convocatòria de 2020 coincideix amb el centenari de la celebració dels Jocs Florals en Alaquàs, que varen tindre lloc el 10 de setembre de 1920, impulsats per l'alcalde de l'època, Joaquim Vento, vinculat als cercles intel·lectuals valencians i persona clau en la salvaguarda del Castell, dos anys abans. El col·lectiu organitzador del certamen també va destacar que fa 40 anys que Manuel Sanchis Guarner va participar en el lliurament de premis d'altre certamen, ja desaparegut: el Concurs de Poesia i Narrativa Vila d'Alaquàs.

En el concurs d'enguany, l'exalcalde i investigador Adrià Hernández Garcia va guanyar el primer premi de la modalitat A, de poemes dedicats a la Mare de Déu de l'Olivar, amb l'obra 'L'òrfena del sagristà'. Hernández ha publicat en els últims anys dos novel·les històriques sobre el Castell i guanya el premi per segon any consecutiu. En segon lloc va quedar Josep Manel Segarra Bellés amb 'Protegiu els vostres fidels' i el tercer guardó el va obtindre el també escriptor local Fernando Garrido amb 'Plegaria de la fe y de la duda en tres sonetos'. L'accèssit va anar a parar a Isabel Garcia Vinao per 'Alabanzas a la madre de Dios'.

En la modalitat B, dedicada a poemes que parlen d'Alaquàs i l'Horta Sud, Pilar Latorre Morant va guanyar el primer premi amb 'El nostre ponent'. Latorre, docent de professió fins a la seua jubilació i molt implicada en el moviment associatiu local, és membre de l'associació Poetes d'Alaquàs i ha participat en diverses iniciatives municipals al voltant de la poesia. El segon premi de la modalitat B el va obtindre Esteban Torres Sagra amb 'Balada del setenta y cinco' mentre que l'aldaier Mariano Jurado, autor de diverses publicacions de poesia i guanyador de distints certàmens locals, va aconseguir el tercer premi amb 'Antes que existiera...'. L'accèssit va ser per a Ana Jiménez Fernández per 'Silenci trencat'.

En la modalitat infantil-juvenil, es varen premiar sis obres de quatre autores i autors: Maria Bautista Llorenç, Pilar González Vera, Fàtima González Vera i Santiago J. Gonzàlez Vera. El jurat ha estat format per la professora Immaculada Martínez, l'alcalde Toni Saura, el rector Pedro Sanclemente i la presidenta del grup del Teatret, Maria Esteve, exercint Jaume Sanz Perpiñán de secretari.