El confinament ha resultat molt productiu per la creació literària i molts escriptor. Un clar exemple és la convocatòria dels Premis Literaris Ciutat d´Alzira, que enguany celebra la 32a edició, i que s´ha tancat amb un rècord històric de participació amb la recepció de 340 originals. Cal recordar que el rècord anterior de participació s´havia establert el 2018 amb 265 obres presentades. El Premi de Novel·la Ciutat d´Alzira (dotat amb 16.000 €), juntament amb el Premi de Poesia Ibn Jafadja (dotat amb 5.000 €), han estat les categories amb major participació d´autors i autores, amb 71 i 87 obres presentades, respectivament. En la resta de modalitats, la participació ha sigut de 47 obres en el XIV Premi de Teatre Ciutat d´Alzira Palanca i Roca (dotat amb 6.000 €), de 20 en el XXII Premi d´Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta (patrocinat amb 8.000 €), de 27 en el XXV Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil (dotat amb 5.000 €), de 30 en el XXV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre (3.000 €), de 38 en el V Premi Enric Solbes d´Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna (dotat amb 6.000 euros) i de 20 en el XXVI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General (dotat amb 12.000 €).

Les tradicionals Jornades Culturals que acompanyen cada any els Premis Literaris Ciutat d´Alzira s´inauguraran el pròxim 22 d´octubre amb una conferència a càrrec de Mar Romera, psicopedagoga i especialista en intel·ligència emocional. Amb el títol «Explorant l´educació», l´acte reflexionarà al voltant dels reptes de futur a les aules. La cita es podrà seguir en streaming a les xarxes socials de l´editorial Bromera i de l´Ajuntament d´Alzira, així com en format presencial amb aforament limitat i complint exhaustivament amb les mesures i restriccions sanitàries de seguretat establides. Així, sota el lema «Explorant», les jornades de 2020 faran una ullada a diverses temàtiques socials com l´educació, la memòria o la cuina, respectant sempre el format híbrid: presencial (si la situació sanitària ho permet) i en streaming. A més a més, també hi haurà un lloc destacat per a la divulgació de la ciència. Pere Puigdoménech, guanyador del Premi Europeu de Divulgació Científica, exposarà el seu punt de vista sobre els reptes d´alimentar una població mundial que no deixa de créixer.

Cal destacar també que els organitzadors del premis mantenent dues iniciatives especials que es van posar en marxa durant el trenta aniversari del certamen i que continuen amb bona salut gràcies a la participació dels hostalers i els comerços d´Alzira. D´una banda, la campanya «Aparadors literaris» -integrada per més de quaranta establiments-, que proposa una ruta literària d´aparadors que repassen les novel·les guanyadores del Ciutat d´Alzira. A més a més, aquests locals disposaran de bosses de tela amb un disseny especial lligat al foment dels llibres per a obsequiar els clients. De l´altra, diversos restaurants alzirenys posaran a disposició dels seus comensals un menú literari amb plats que juguen amb els títols de les novel·les guardonades aquests anys. Els clients que tasten un d´aquests menús s´emportaran un llibre, obsequi de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura. Per últim, cal recordar que el dia 13 de novembre es lliuraran els premis del 2020. No obstant això, el veredicte del premi de teatre es farà públic el 30 d´octubre, mentre que el 6 de novembre es donaran a conéixer els veredictes de les modalitats infantil, juvenil i àlbum il·lustrat.