Dona rebel, apassionada, lluitadora, forta, a més d’escriptora excepcional de les lletres valencianes del segle XX han sigut alguns dels molts qualificatius pronunciats en la Jornada Feminari en homenatge a Carmelina Sánchez-Cutillas, Escriptora de l’Any 2020, organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Ramon Ferrer, president de la institució normativa, obria en el Centre del Carme la jornada dedicada a «una autora mig amagada, mig eclipsada pel temps que li va tocar viure» i que com ha afirmat Maribel Guardiola, presidenta de la Comissió de l’Any Carmelina, recupera la seua importància i reconeixement literari de la mà de l’AVL».

Les diferents intervencions han mostrat l’escriptora compromesa i rebel enmig d’aquella societat en blanc i negre. La professora Maria Lacueva ha destacat en la seua conferència com Carmelina va formar part del grup de les anomenades ‘dones fortes’ en ple franquisme, sempre vinculades al territori i a la llengua del poble.

Per a Maria Àngels Herrero la perspectiva de gènere i la història va conformar la personalitat de Carmelina Sánchez-Cutillas en una època privada de llibertat i d’esperança, però que ella va modelar per a plasmar els seus valors, il·lusions i desitjos a través de la literatura. Àngels Gregori, en la seua intervenció, ha remarcat l’actitud apassionada de Carmelina en la seua poesia, mentre que Margarida Castellano s’ha referit al «sentiment identitari i de pertinença» en l’obra més clàssica i ‘universal’ de l’Escriptora de l’Any: Matèria de Bretanya.

En la sessió de la vesprada han participat Rosa Roig per a parlar de Carmelina Sánchez-Cutillas com a una escriptora en el «currículum» i ha posat d’exemple la programació organitzada per la comissió acadèmica per a redescobrir la figura humana i literària de la poeta, com ella es considerava.

Joan Borja i Maria Àngels Francés, els dos comissaris de l’Any Carmelina, han abordat la ideologia i la memòria d’un temps perdut en Matèria de Bretanya. La jornada ha continuat amb una taula redona d’Anna Moner, Pepa Guardiola, Gràcia Jiménez i Marisol González Felip.