Llum Trencada ofereix la visió de les dones que van viure i patir la Guerra Civil. El cop d’estat del 18 de juliol de 1936 va trencar els somnis de gran part de la població i per a les dones, a més, va suposar una gran pèrdua de tots els drets que havien aconseguit amb la II República. El Teatre Micalet acollirà el proper cap de setmana (2, 3 i 4 d’octubre), l’obra de la companyia mallorquina Iguana Teatre que narra les històries de les dones sacsejades pel conflicte bèl·lic i la postguerra.

La Guerra Civil va suposar la ruptura total amb el pensament més progressista i la regressió social. Però, sobretot per a les dones, ja que va trencar les seues esperances d’igualtat i de llibertat, amb la idea de recloure-les a l’espai familiar i quotidià.

Guanyadora del Premi Ciutat de Palma a les arts escèniques 2018, Llum trencada aquesta obra recupera la vida de les dones que varen anar a la presó, no per les seues idees polítiques, sinó perquè eren filles d’un o dones d’un altre. I reivindicar el paper d’activistes, fortes i valentes, que s’atreviren a enfrontar-se amb els qui les volien fer callar.

Tres actrius -Marina Domínguez, Catalina Florit, Irene Soler- narren les històries en clau de dona per mostrar un bocí dels personatges fins ara secundaris que, tanmateix, foren objecte d’una venjança i repressió tan dura com la dels seus companys, pares o fills.

La dramatúrgia es construeix a partir dels testimonis que Margalida Capellà va recollir al llibre Dones republicanes. Memòria de la Guerra civil a Mallorca, com aquella fadrina que passà nou mesos condemnada a mort per fer-la delatar el seu xicot comunista o la que pateix vint-i-dos mesos de presó perquè algú creu que saluda l’aviació republicana quan estén els llençols al terrat.

Testimonis

Carme Planells i Aina Salon, dramaturgues de l’obra, s’han basat en el recull d’entrevistes recollides per Capellà, per construir els testimonis narrats a la peça. Com la que diu «vaig estar cinc mesos casada vaig estar quatre anys de dol». Aquesta font els ha permés recopilar les veus de les dones que van ser empresonades o castigades per ser filles, o dones de, o per ser activistes i defensar les seues creences davant la repressió.

Més enllà del valor documental hi ha la feina de la companyia mallorquina Iguana Teatre dirigida per Pere Fullana que dibuixen amb humanitat el patiment i la valentia dels personatges, i també recreen, amb sons i moviments delicats, el vaivé d’un vaixell en alta mar el dia del cop d’estat, la sonoritat dels mítings dels anys trenta o la sirena del tren de Sóller.

Les actrius expliquen les històries d’aquestes dones que fins ara havien callat, per pressions o per por de recordar. I, sobretot, perquè «tenien interioritzat el sentiment de ser molt poc importants, o fins i tot de ser culpables», com diu Margalida Capellà.

Després d’un inici temporada exitós a la Sala Planeta de Girona, Llum trencada visita el Teatre Micalet per continuar la seua gira.