Acostumades a sonar amb música, els carrers de totes les localitats de la Comunitat Valenciana han sigut silenciats aquest 2020 per de situació d’alarma sanitaria que ha produït l’aparició del covid-19. Falles, Moros i Cristians, així com centenars de festes i celebracions han vist com les seues grans nits es cancel·laven, una darrere d’una altra, per a perjudici del moviment de les societats musicals, que han deixat de comptar amb uns ingressos necessaris.

La música continua trobant el seu lloc als carrers valencians

Enmig d’aquesta situació, dos grans campanyes impulsades des de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) han emergit per a retornar la música al seu lloc: els carrers de tots els racons de la nostra terra.

Fins al moment, la campanya d’Intercanvis Musicals ha tret al carrer més de 400 concerts o cercaviles i aquest mateix cap de setmana reprendrà la seua programació amb cites en localitats com Aldaia, L’Eliana, Villena o Sant Joan

La campanya de concerts «Músics amb Denominació d’Origen – Circuit de concerts per al foment del turisme a la Comunitat Valenciana», llançada en el marc del conveni amb Turisme Comunitat Valenciana, té com a finalitat fomentar i incentivar el turisme en la nostra comunitat després de la crisi generada per la Covid-19. Serà a través d’una sèrie de concerts que es van començar a celebrar el passat 1 d’agost i que finalitzaran el pròxim 31 d’octubre. Adaptar els concerts a formats segurs i viables ha suposat un exercici de reinvenció. Gràcies a l’esforç per part de les societats musicals, la campanya es va completar amb 83 concerts en grups de xicotet format (grups de cambra, big bands, quartets, etc.) per part de més de 80 Societats Musicals federades al llarg de tot el territori de la Comunitat Valenciana. Localitats dels quatre punts cardinals de la nostra terra ja han participat, demostrant que la cultura pot tindre lloc d’una forma segura.

La música continua trobant el seu lloc als carrers valencians

Amb l’arribada de la nova normalitat, la FSMCV anunciava la VXII Campaña d’Intercanvis Musicals, patrocinada per l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i al costat d’altres federacions com la Federació de Cors de la Comunitat Valenciana (FECOCOVA), la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana (FFCV) i la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters (FVDiT). Una campanya amb més de 15 anys d’història a la seua esquena que representa un punt d’unió entre tots els vessants culturals i musicals de la nostra terra i que, gràcies a l’esforç de totes les federacions implicades, ha aconseguit modelar-se per a reconvertir-se en una campanya àgil i simplificada, adaptada als protocols. Fins al moment, la campanya d’Intercanvis Musicals ha tret al carrer més de 400 concerts o cercaviles i aquest mateix cap de setmana reprendrà la seua programació amb cites en localitats com Aldaia, L’Eliana, Villena o Sant Joan.

«Tirar avant campanyes de tanta importància com les de Músics amb Denominació d’Origen i els Concerts d’Intercanvi és essencial no sols per a auxiliar econòmicament a les nostres societats musicals sinó per a retornar, d’alguna manera, l’alegria als carrers de la nostra terra de música», comenta Daniela González, presidenta de la FSMCV.