Durant els seus trenta-tres anys d’existència, el grup de música valencià Capella de Ministrers ha portat a terme una tasca d’investigació i recobrament del patrimoni musical de la Corona d’Aragó certament encomiàstica. Una labor ingent que l’ha convertit en una de les formacions vocals i instrumentals més significatives del panorama internacional, tal com acrediten els seus treballs al voltant del Cançoner del Duc de Calàbria, l’Espanya Virregnal, Ausiàs March, el Misteri d’Elx, el Cant de la Sibil·la, la Ruta de la Seda, el Tirant lo Blanch i la família Borja.

En aquesta línia de recuperació i difusió de les fites històriques i culturals més exímies i simbòliques del poble valencià, Capella de Ministrers acaba de fer una nova aportació al seu extens repertori discogràfic. Es tracta de l’àlbum titulat «Germanies», que està dedicat a commemorar els cinc segles de la revolta armada que, entre els anys 1519 i 1523, enfrontà «la burgesia emergent» davant «la noblesa caduca»; i que, en la pràctica, suposà la pèrdua d’una bona part de la capacitat d’autogovern i l’avanç de la castellanització a l’antic regne de València.

D’aquesta manera, i segons que explica Carles Magraner, fundador i director del grup, amb «Germanies» Capella de Ministrers ha volgut explorar una bona part del repertori musical «bèl·lic» que fou compost a Europa al llarg del segle XVI, una centúria en què les armes constituïen una peculiaritat distintiva de les classes aristocràtiques. És per això que algunes de les dotze peces que integren el disc –pertanyents a d’altres tants compositors– representen vertaderes «batalles musicals» que imiten, mitjançant onomatopeies i abruptes canvis de ritme, la crida a les armes i els remors de la lluita.

«Germanies», que ha comptat amb la participació d’una vintena d’intèrprets, inclou textos de diversos musicòlegs i historiadors, entre els quals l’amic Vicent Josep Escartí, per a qui, en el temps que durà la guerra, la música degué «ajudar a infondre valor als homes que sabien que arriscaven la seua vida en cada combat». «No resulta difícil d’imaginar els exèrcits dels agermanats, cantant, acompanyats per instruments de vent i per tambors, mentre marxaven d’un lloc a un altre», conclou Escartí.

Mentre marxaven, per exemple, envers Xàtiva, la ciutat agermanada on el proper 29 d’octubre Carles Magraner i Amadeo Serra realitzaran la presentació oficial d’aquest nou treball musical que honora el passat i el present del poble valencià.