La Cartoteca es la unitat especialitzada en material cartogràfic de la Universitat de València que depén de la Biblioteca d’Humanitats Joan Reglà. Des d’ahir es pot veure a la Facultat de Geografia i Història l’exposició «Recuperant patrimoni de la Universitat: mapes i plànols del segle XIX», que mostra el procés d’intervenció i consolidació de 47 mapes del segle XIX de la Cartoteca.

Als panells s’exposen les imatges de 12 dels mapes intervinguts, així com informació sobre el Laboratori d’Anàlisi i Diagnòstic de l’Obra d’Art de la Facultat (on s’han fet els treballs), de la Cartoteca i una breu explicació del que suposen aquestes peces com a exemple de la producció cartogràfica d’aquell segle.

A més, s’exhibeixen els panells de tres peces de gran format, compostes per diversos fulls cadascuna, les imatges de les quals han estat acoblades per a poder veure-les en la seua totalitat .

D’entre totes les peces, destaca el ‘Mapa del Cielo’, del professor Antonio Torres Tirado, imprès a Saragossa el 1898, mapa celeste en 15 fulls, realitzat amb funcions docents i amb unes mides totals de 2 x 4 metres.

El treball de la Cartoteca ha permés garantir la conservació dels mapes i plànols, i la seua difusió mitjançant la seua digitalització en RODERIC, el repositori de la Universitat de València.

La rectora M.ª Vicenta Mestre, que va estar a la inauguració, va destacar l’enorme feina que s’ha fet des del Laboratori d’Anàlisi i Diagnòstic de l’Obra d’Art. Mentre que el degà de Geografia i Història, Josep Montesinos, va remarcar el gran valor que té la Cartoteca «amb un patrimoni ric que permet un estudi i una divulgació a fons amb una gran quantitat de plànols de tot tipus, de València ciutat i de la resta del món».

«Teníem dos objectius amb aquesta exposició: intervindre els plànols per a garantir la seua conservació després de detectar alguns problemes i la seua difusió a través del repositori digital de la Universitat», va assenyalar el coordinador de la Cartoteca, José Rueda, que va explicar que l’exposició mostra els diferents tipus de plànols que s’empraven al s.XIX, com la cartografia temàtica centrada en un únic tema, els mapes escolars o una novetat a aquesta època, la cartografia institucional com a eina del govern.