El Museu de la Rajoleria de Paiporta compleix 20 anys. Un 5 d’octubre de l’any 2000 aquesta antiga fàbrica de rajoles, coneguda com el Rajolar de Bauset, es convertia en un espai cultural de convivència, museu etnològic i memòria viva de Paiporta gràcies al seu arxiu fotogràfic de més de 6.000 imatges i el patrimoni oral recopilat entre la població.

«Aquest projecte va ser una realitat gràcies al treball i la tenacitat de moltes persones, tant de perfil tècnic com polític, que van visualitzar el gran potencial d’aquest antic espai fabril com a fàbrica de cultura, centre de saber i espai de dinamització de la vida social i cultural de Paiporta», ha expressat la vicealcaldessa i regidora de Cultura, Maribel Albalat.

Ahir els jardins del Museu acollien l’acte de celebració d’aquest aniversari. La companyia de teatre local Burumballa Teatre va ser l’encarregada de conduir i amenitzar la vetlada, que va comptar amb l’assistència del president de la Diputació de València, Toni Gaspar; l’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, i la vicealcaldessa i regidora de Cultura, Maribel Albalat.

Així mateix, l’acte va servit per a retre homenatge a dos de les persones que van impulsar aquest projecte museístic, antics membres de la corporació municipal, Jose Antonio Manrique i Pepa Ferrandis. El públic també va poder visitar l’exposició ‘20 anys del Museu de la Rajoleria’, una mostra commemorativa que recopila treballs de 20 artistes que ja han passat per les portes del Museu i que representen un exemple de la varietat d’obres i peces exposades entre escultura, pintura, il·lustració, ceràmica o fotografia, entre altres. La visita s’ha realitzat en grups reduïts, mentre la resta del públic present gaudia de l’ambientació musical de la Big band de la Unió Musical i d’un xicotet quiz sobre el Museu.

El projecte, que apostava per la posada en valor del patrimoni industrial, va ser molt innovador. De fet, en 2011 els forns del Museu van ser inclosos dins del Pla Nacional de Patrimoni Industrial com un dels elements industrials a tindre en compte, catalogats pel Comité Internacional per a la Conservació del Patrimoni Industrial. D’aquest antic conjunt fabril destaca la seua ximenera, obra de José i Abelardo Martínez, pare i fill.

Progressivament, i amb el treball realitzat al llarg dels anys pel personal del Museu, aquest espai s’ha convertit en un clar exemple de museu local i de proximitat, dinamitzador de la vida social i cultural de Paiporta, com ho testifica el «Reconeixement de la Cultura 2019» que rebia aqueix mateix anys de la Diputació de València.

Amb més de 200.000 visites des de la seua obertura, el Museu és un referent a L’Horta. «Des de la Regidoria de Cultura continuarem apostant pel Museu i el seu creixement. Ja ho hem demostrat, amb l’augment del 80% en la seua dotació pressupostària d’enguany. 39.000 euros més per a la programació d’exposicions i activitats»,explica la vicealcaldessa.