Hi ha paraules que, tot i pertànyer a una categoria gramatical destacada com és el verb, s’emancipen i es fan conegudes per convertir-se en una interjecció. En eixe és el cas, per exemple, es troba la tercera persona del present d’indicatiu i forma d’imperatiu del verb atendre. No és el mateix dir «ella atén en classe» que «atén, si no vas de pressa, ho faràs millor». Un atén és un fre en el discurs que un destinatari li posa a l’emissor per avisar-lo i millorar el que diu.

Sempre he associat un atén a les persones entrades en anys que, amb la seua saviesa, ens conten alguna cosa o aporten una frase plena de trellat. Recorde quan a Estivella entrevistava persones majors i els preguntava per temps passats. En molts casos, em corregien i m’indicaven: «atén pensa que això no va passar com dius». Aleshores em quedava reflexionant i entenia millor la realitat pretèrita.

En la vida, necessitem moltes vegades que ens diguen un atén per a no precipitar-nos ni errar en les nostres decisions. Cal que confiem en les paraules de la gent que ens estima. Quan ens diuen un atén, no volen corregir-nos sinó ajudar-nos. En la societat, hem d’escoltar més i millor. Uns dels primers que ho han de fer són els membres de la justícia. Potser és legal que es declare la innocència de les persones implicades en el cas de l’eixida en borsa de les accions de Bankia. Però algun jutge havia d’haver escoltat l’expressió: «Atén senyor jutge m’enganyaren quan no em digueren que aquelles accions no eren bones». Crec que un dels problemes de la justícia espanyola és que no atén a raons i sols es queda amb la forma estricta de la llei. És veritat que, per exemple, el juí de Guillem Agulló, acabat fa 25 anys, demostra que jutges i fiscals han avançat respecte a com actuaren aleshores. Ara no consentirien molt del que hi van tolerar. Tanmateix encara ha d’avançar i fer-se més efectiva.

En definitiva, no oblidem que, quan una persona ens diu atén, de segur que introduirà una sentència amb trellat. Alegrem-nos, doncs, que ens ho diga. Hem d’escoltar més. Intentem també introduir en les converses un atén per a aportar idees positives en el discurs del destinatari. Per a acabar, vos oferisc, lectores i lectors, que poseu en pràctica esta frase de la meua collita: Atén, pensa abans de parlar i després de tocar-te el cor. El que digues tindrà el trellat i el sentiment que necessiten les teues paraules.