L’Institut Valencià de Cultura va iniciar la temporada d’arts escèniques als teatres Principal i Rialto de València amb una de les produccions amb més èxit de la passada temporada, «Valenciana, la realitat no és suficient», escrita i dirigida per Jordi Casanovas.

Les representacions començaren el 9 d’octubre amb una funció gratuïta. La coproducció de l’Institut Valencià de Cultura i la Diputació de València està interpretada per Rebeca Valls, Maria Almudèver, Vanessa Cano, Carles Sanjaime, Verònica Andrés, Toni Agustí, Enric Juezas, Paloma Vidal, Cristina Fernández Pintado, Juli Disla, Laura Valero i Carlos Amador.

És un espectacle vibrant i trepidant, inquietant i divertit, que viatja pel túnel del temps d’una València festera, mediatitzada i corrupta de la qual tots tenim records i sentiments enfrontats.

Roberto García, director adjunt d’Arts Escèniques de l’IVC, assegura que «aquest espectacle reforça les nostres grans apostes: reforçar la dramatúrgia viva contemporània, visibilitzar el gran treball i talent dels professionals valencians i dur a terme propostes valentes i de qualitat que generen entre el públic emoció, reflexió i debat».

«Valenciana» ens parla de l’èxtasi, la por i l’eufòria en la València dels anys 90. Tres joves amigues, que es van conéixer estudiant periodisme, veuen com els seus camins vitals es van separant a mesura que aquesta crisi va creixent. Valèria inicia la recerca de la seua identitat per les discoteques de la ruta ‘destroy’, Ana cobreix el crim més traumàtic de la història d’Espanya per a la televisió valenciana i Encarna dirigeix la comunicació d’un jove polític que marcarà un canvi de paradigma en tot el territori valencià.

L’espectacle comptarà amb funcions matinals els dimecres, la primera demà, i 21 i 28 d’octubre i 4 de novembre, dirigides principalment a instituts i universitats en les quals l’equip artístic de l’obra participa en un col·loqui posterior a la representació.

La segona producció pròpia que es representarà al Rialto serà «La mort i la donzella», una producció de dansa, acabada d’estrenar a Elx, dirigida i coreografiada per Asun Noales a partir del cèlebre quartet de Schubert.

Al desembre serà l’estrena de «Perene», primera producció pública de circ contemporani, escrita i dirigida per Patrícia Pardo. Al gener es reposarà «Dinamarca», escrita per Josep Lluís i Rodolf Sirera i dirigida per Carles Alfaro, que obtingué el passat mes de setembre el Premi Max a la millor autoria teatral, a més del Premi de la Crítica Serra d’Or i el Premi de la Crítica Literària Valenciana. Finalment, al febrer, s’estrenarà «Barahúnda», text fruit del laboratori de dramatúrgia Insula Dramataria, de l’autora Isabel Caballero i dirigida per Gemma Miralles.

A més, a la Sala 7 del Rialto, es reprogramarà del 15 al 17 d’octubre el cicle «La cosa rara» ajornat per la pandèmia el passat mes de març. Així mateix, al novembre se celebrarà el festival Dansa València, que va quedar ajornat pel mateix motiu.

L’IVC presentarà grans produccions nacionals, internacionals i valencianes al Teatre Principal. La temporada s’obrirà el 23 d’octubre amb «Poder i santedat» de Manuel Molins, Premi d’Honor de les Arts Escèniques Valencianes en 2018, que s’endarrereix una setmana sobre la previsió inicial per «ajustos tècnics de producció». L’obra, dirigida per Paco Azorín, estarà al Teatre Principal fins al 8 de novembre.

També se celebrarà la Nit del Circ Valencià i el festival Dansa València. Hi haurà música amb La Habitación Roja, el concert de piano de Joaquín Achúcarro o l’homenatge a Ovidi Montllor. I també presència internacional amb l’espectacle «Kind» de la companyia belga Peeping Tom o teatre familiar amb el cicle «Nadal a l’Escalante».

Al llarg de la temporada es posaran en escena títols com «La gaviota» de Txékhov, dirigida per Álex Rigola i amb Irene Escolar de protagonista; «Mariana Pineda» de Lorca, amb Laia Marull, o el «Galileo» de Bertolt Brecht de la companyia l’Om-Imprebís.