Les universitats estacionals d’Alaquàs i Aras de los Olmos reprenen aquesta setmana la programació promoguda per la Universitat de València (UV), en un any excepcional en el qual, malgrat les restriccions derivades de la crisi sanitària, es manté el repte de celebrar un total de 20 edicions de ‘estacionals’ i, a més, s’incrementen les possibilitats d’assistència, que podrà ser tant presencial –amb limitacions d’aforament- com en línia.

Totes dues jornades debatran sobre «Innovació Territorial», una de les quatre àrees temàtiques que s’han creat enguany i generen nous vincles entre les diferents seus. La universitat estacional d’Alaquàs centrarà hui la seua jornada en «Infraestructures i mobilitat a la Comarca de l’Horta Sud: visió històrica i de futur», i la universitat estacional d’Aras de los Olmos (UVAO), el dissabte, en «Ciència oberta a la ciutadania i desenvolupament rural».

L’ampliació del Programa Universitats Estacionals, en el 2020, a 20 seus garanteix la seua presència en totes les comarques del territori, tant de l’interior com del litoral.

Al llarg de l’últim trimestre es desenvoluparan les sessions de les 17 universitats estacionals restants. Excepcionalment, deixen d’al·ludir al ‘cognom’ que les situava en una determinada estació de l’any i es concentren en una sola estació -la tardor- i, a més, generen entre elles uns nous llaços, en agrupar-se entorn de quatre àrees temàtiques: «Patrimoni Històric i Cultural»; «Innovació Territorial»; «Educació i Benestar Social»; i «Biodiversitat i Paisatge».

Les jornades, gratuïtes i obertes al públic en general, se celebraran complint totes les mesures de seguretat anti-covid i amb la particularitat que seran semipresencials.

La universitat estacional d’Alaquàs, en la seua tercera edició, desenvoluparà les seues sessions de debat el dijous, 15 d’octubre, a partir de les 17:30 hores, al Castell- Palaud’Alaquàs, després de l’acte inaugural en el qual intervindran Antonio Saura Martín, alcalde d’Alaquàs; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Sociedadde la UV; Luis Arciniega García, com a coordinador d’aquesta universitat estacional; i els representants de Diputació i Caixa Popular.

Luis Arciniega García, catedràtic d’Història de l’Art de la UV, i Manuel Carreres, investigador de la Càtedra Demetrio Ribes de la UV, centraran les seues intervencions en «Les infraestructures i la mobilitat històrica a l’Horta Sud’» tant al llarg de la història com en l’època contemporània, respectivament.

Per la seua part, la universitat estacional d’Aras de los Olmos desenvoluparà la que també és la seua tercera edició en dues sessions, matí i vesprada, en el Teatre Municipal. En l’acte inaugural intervindran Rafael Giménez Chicharro, alcalde d’Aras de los Olmos; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Joaquín Martín Cubas, director d’aquesta edició i coordinador de la UVAO; i representants de la Diputació de València i de Caixa Popular.

Miguel Soler Gracia, secretari autonòmic d’Educació i FP, pronunciara una conferència sobre «La Ciència, un valor en alça en l’educació dels nostres joves»; Carolina Moreno Castro, catedràtica de Periodisme de la UV, sobre «Ciència Oberta i Ciutadania al servei del desenvolupament»; i Emilio Soria Olivas, catedràtic d’Enginyeria Electrònica de la UV, sobre «Ciència de Dades, el nou hàbitat per a la societat del futur».

Anna García Forner, directora del Museu d’Història Natural de la UV, parlarà sobre «La Paleontologia, un espectacular vehicle per al desenvolupament rural»; i Carmen Aranegui Gascó sobre «Arqueologia i patrimoni, el passat que ens il·lumina». Una visita al Ecomuseo i Exposició Canvi Climàtic tancarà les sessions del matí.

Es reprendran els actes amb les conferències «Energies renovables, el futur de la humanitat», a càrrec de Carlos Roldán Porta, catedràtic d’Enginyeria Elèctrica de la UPV; «Astronomia, la porta que ens obri a l’univers», amb José Carlos Guirado Puerta, catedràtic d’Astronomia de la UV; i «Botànica i vida, la sàvia que necessitem», con Jaime Güemes Heras, director del Jardí Botànic de la UV.