Manuel Molins, Josep Usó i Àngel Fabregat han sigut els guanyadors dels Premis Literaris Ciutat de Sagunt, que organitza la regidoria de Promoció del Valencià de la capital del Camp de Morvedre. L’alcalde de Sagunt Dario Moreno va anunciar els guanyadors de la 23.ª edició d’aquests guardons ahir a la vesprada en directe, durant una declaració en streaming.

El dramaturg valencià Manuel Molins va resultar guanyador del XVII Premi Pere Alba de Teatre per «Crims». «És un honor per a nosaltres atorgar aquest guardó a Molins, un referent del teatre en valencià», va assenyalar la regidora de Promoció del Valencià, Maria Josep Soriano, durant l’anunci. Molins estrenarà demà «Poder i santedat» en el Teatre Principal, una obra escènica que ha rebut el suport del sector cultural davant les crítiques de l’arquebisbat de València i l’Associació d’Advocats Cristians, que han demanat la retirada de l’obra per pertorbar la llibertat religiosa. La peça va guanyar la passada edició dels Premis Octubre.

Per altra banda, l’escriptor Josep Usó va guanyar el XXII Premi de Narrativa de Sagunt per El carrer era de terra. L’escriptor de Castelló va guanyar aquest mateix premi en 2007, així com el Premi de Narrativa Ciutat de Torrent, amb Fàtima i Cristina.

El poeta de Lleida Àngel Fabregat va resultar guanyador del XXIII Certamen Bru i Vidal de Poesia de Sagunt amb Cossos afeblits.

Tant Moreno com Soriano van destacar la qualitat de les 117 obres presentades enguany, el qual mostra que els premis «s’han consolidat». A més, el certamen ha viscut un augment de la participació en un 18%. «Els premis ja són un referent a la Comunitat Valenciana», va assegurar l’alcalde de Sagunt. «L’objectiu d’aquests guardons és fomentar la creació literària i promocionar la nostra llengua», va afegir.

L’entrega de premis tindrà lloc el 30 d’octubre a l’auditori Mario Monreal de Sagunt a les 19.30 hores. L’entrada serà lliure i gratuïta fins a cobrir l’aforament.

Les dotacions, com en les últimes edicions, se situen en 12.000 euros en total, el cas del premi de narrativa serà de 6.000 euros i la publicació de la novel·la, i els de poesia i teatre rebran 3.000 euros cadascun i es publicaran les obres seleccionades en Onada Edicions.

La regidora de Promoció del Valencià, Maria Josep Soriano, va expressar que estan «molt contents i satisfets», perquè enguany han sigut més els originals que s’han disputat als Premis Literaris Ciutat de Sagunt. A més, ha concretat que això suposa un 18% més que l’any passat i que demostra que aquests premis literaris són uns premis de prestigi: «En aquesta edició molts autors volen demostrar la seua vàlua i la seua estima per escriure en valencià».

D’altra banda, Soriano va declarar respecte a l’acte de concessió dels premis: «Esperem que les circumstàncies sanitàries ho permeten, perquè este tipus d’actes són molt importants per a demostrar la riquesa i fer valdre la nostra llengua, el valencià».

L’anterior edició del premi de poesia Jaume Bru i Vidal el va guanyar l’obra La pedra del temps, d’Isaïes Minetto. Mentre que el premi de narrativa va ser declarat desert, ja que cap de les obres presentades es considerava digna del guardó segons el jurat. En canvi, la XVI edició del premi de teatre Pepe Alba el va guanyar aquest any Retòrica de la incertesa, de Roger Pou. L’edició de 2018 del Premi Jaume Bru i Vidal va guardonar l’obra Anys llum, de Josep Porcar, la XX edició del premi de narrativa fou per a No tractis Déu de vostè, de Jordi Ortiz , i la XV edició del premi de teatre Pepe Alba va ser per a la peça Treball de recerca, d’Ignasi Garcia Barba.