Des que en el curs 2014-2015 es va posar en marxa la primera edició de ‘Bankia Escolta València’, el col·lectiu de les societats musicals ha viscut un període d’enfortiment que s’ha plasmat en una agenda completa de concerts, festivals, concursos, lliuraments de premis i també en un suport dirigit directament a l’arrel del moviment, a la pedrera de músics que es formen a les escoles de música.

En els últims dies la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) anunciava que el projecte ‘Bankia Escolta València’, dirigit a promocionar i donar suport a la música a la Comunitat Valenciana i al moviment associatiu musical, continuarà donant suport als projectes programats per a enguany malgrat les dificultats que presenta la situació d’emergència sanitària provocada pel Covid-19. Per a això, s’adaptaran a la nova normalitat els projectes programats per a aquesta edició i es proposen noves iniciatives que permeten complir amb les recomanacions sanitàries per a aquesta mena d’activitats culturals.

Aquesta notícia arriba en el millor moment possible per a les societats musicals, fortament colpejades per la crisi generada per la pandèmia del coronavirus. La FSMCV calcula que el moviment sociocultural podria acumular pèrdues per damunt dels 20 milions d’euros per al vigent any 2020. La cancel·lació massiva d’esdeveniments i concerts en benefici de la salut de tota la població ha posat en risc al sector que depenia completament d’aquests ingressos per a sobreviure.

Malgrat tot, les societats musicals, al llarg de tot l’any, han suposat un vertader exemple de reinvenció i adaptació per a poder trobar el seu lloc en aquests nous temps de ‘nova normalitat’. Campanyes impulsades des de FSMCV com ‘Músics amb D.O i el programa d’Intercanvis Musicals’ han demostrat que aquestes formacions, en molts casos centenàries i fins i tot bicentenàries, han sabut canviar els seus funcionaments per a continuar omplint els nostres carrers de música.

Seguint aquest camí, i de la mà de Bankia, la FSMCV presentava aquesta setmana el renovat programa ‘Bankia Escolta València’. Una de les principals novetats que presenta és la creació de la campanya ‘Música a la Llum – Concerts a la Casa de la Música’. Aquest nou projecte consta d’un cicle de 15 concerts de grups de xicotet format (grups de cambra, big bands, entre altres) pertanyents a societats musicals federades. En ajuda a les societats, cada concert estarà dotat amb 1.000 euros. Els concerts es duran a terme en un altre gran projecte que porta impulsant Bankia al llarg de tot l’any, la Casa de la Música - Alqueria Julià, nova seu de la Federació de Societats musicals de la Comunitat Valenciana a partir de la setmana vinent després que aquest mateix divendres el director corporatiu de la Territorial de Bankia a València i Castelló, Jaime Casas, signara la cessió de l’ús de l’Alqueria Julià amb la presidenta de la FSMCV, Daniela González

Amb ‘Música a la Llum – Concerts a la Casa de la Música’, Bankia i la FSMCV tenen com a objectiu estimular les formacions de cambra de les societats musicals, dotar d’una programació cultural estable a la ‘Casa de la Música-Alqueria Julià’, obrir la nova seu de la FSMCV a totes les societats musicals, així com recuperar el patrimoni musical valencià, entre altres. «Estem molt agraïts a Bankia pel projecte ‘Casa de la Música’, una aposta forta per la cultura que va aportarà a les nostres societats musicals un espai amb una sala d’assajos, biblioteca, videoteca, fonoteca i sala de partitures i altres espais d’important valor arquitectònic per a ús cultural», declara Daniela González, presidenta de la FSMCV.

També emmarcat en el programa ‘Bankia Escolta València’, el ‘III Cicle de Concerts Bankia d’Orquestres de les Societats Musicals’ continuarà fomentant el teixit orquestral de les entitats i acostant aquest tipus de repertoris als municipis de la Comunitat Valenciana, impulsant així la seua promoció cultural i turística. Les formacions Orquestrals, que han sigut fortament afectades per la pandèmia global enguany, tindran la possibilitat de participar en aquest concurs i rebre per això una ajuda econòmica de 1.500 euros cadascuna. A més, per primera vegada, i amb l’objectiu d’assegurar el compliment de les mesures de seguretat i sanitàries establides, es podrà participar a través de la modalitat online, realitzant un concert en streaming.

«L’aportació de Bankia al col·lectiu de les societats musicals des que es va iniciar el programa Bankia Escolta València ha sigut de vital importància i des de FSMCV estem tremendament agraïts per poder continuar comptant amb ells en el moment més crític de la història recent d’aquest moviment, declarat recentment manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial», concluye Daniela González, presidenta de la FSMCV.