La Plaça del llibre torna a València amb l’objectiu d’omplir la ciutat de paraules i demostrar que la cultura és segura. Així es va explicar ahir durant la presentació de la 8a edició d’aquest gran encontre de la producció editorial en valencià. L’acte, que va tenir lloc a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, va comptar amb la participació de la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Carmen Amoraga; el president de la Fundació FULL - Fundació pel Llibre i la Lectura, Jesús Figuerola; Gemma Pasqual, vicepresidenta pel País Valencià de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i Rubén Pitarch, coordinador d’activitats d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV). Aquest gran aparador literari tindrà lloc del 28 d’octubre a l’1 de novembre a la plaça de l’Ajuntament de València i comptarà amb vora 70 activitats, entre les quals destaquen més de 40 presentacions de novetats editorials, tant per a adults com familiars. De fet, els grans protagonistes d’aquesta edició de la Plaça seran els més de 50 projectes editorials valencians, catalans i de els illes Balears, que oferiran més de 3.000 títols a les prestatgeries de la Plaça.

Així, entre les presentacions que integren la Plaça del llibre de València trobem títols com els poemaris Cel de fang, del premi Lletres de la Generalitat, Marc Granell (Bromera) i Sempre és tard, a càrrec de Maria Josep Escrivà (Proa); la novel·la Sense connexió, de Jaume Monzó (Sembra), o l’estudi Mestres valencianes republicanes, realitzat per Mª Carmen Agulló i editat per Publicacions de la Universitat de València. A més, durant cinc dies la Plaça serà l’escenari de taules rodones com «Nosaltres editem», un cicle de converses entre dones editores de diferents generacions i especialitats, que, moderades per Àfrica Ramírez, presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV), compartiran les seues experiències en aquest àmbit.

«És necessària la participació dels lectors a la Plaça del llibre i en la literatura, en general» ha recordat Carmen Amoraga, per qui un llibre és «tant dels autors com dels lectors». En aquest sentit, la directora general de Cultura ha recordat que la Plaça del llibre s’ha consolidat al llarg dels anys «gràcies a l’assistència del públic que va a Castelló, València, Alacant i en 2021, per primera vegada, a Gandia. La Generalitat sempre vol col·laborar amb les bones iniciatives i aquesta ho és».

«Hem pogut sortejar la pandèmia, la mostra és que la 2a Plaça del llibre de Castelló, que va acabar el 18 d’octubre, ha estat un èxit de vendes, participació i seguretat», va explicar Figuerola, qui va subratllar que «la cultura és segura, si s’adopten totes les mesures necessàries».

D’altra banda, Figuerola va anunciar els guanyadors dels Premis Plaça del llibre 2020. Enguany, el dramaturg Manuel Molins recollirà el premi a la trajectòria literària, mentre que el Servei de Publicacions de la Universitat de València, que celebra el centenari, rebrà el premi a la trajectòria editorial. Quant al premi a la difusió, serà per a la cantant Eva Dénia. A més, la Plaça realitzarà també un reconeixement a la tasca dels sanitaris valencians. El lliurament dels guardons tindrà lloc el 28 d’octubre durant la inauguració d’aquesta edició. En aquest sentit, el president de FULL ha destacat que entre les propostes de la programació trobem la conversa «Una vida de teatre», durant la qual Manuel Molins parlarà amb Rosana Pastor i l’actuació musical d’Eva Dénia, que tancarà la 8a edició de la Plaça el diumenge 1 de novembre.

En aquest any tan imprevisible, tot són novetats a la Plaça del llibre. No en va, estrena una plataforma 2.0 que ofereix versions virtuals de les activitats programades a la Plaça en format presencial. «S’ha treballat en una Plaça alhora física i virtual, de manera que les presentacions físiques també comptaran amb una versió en línia», va indicar Figuerola.

Actuacions i tallers adreçats als més menuts

Els lectors més menuts de la casa també compten amb un espai dins del programa de la Plaça. El festival inclou una trentena d’activitats infantils adreçades als diferents nivells educatius amb una especial presència dels contacontes que, gràcies a la col·laboració amb les biblioteques municipals de València, oferiran al voltant de 18 actuacions. I és que, la Plaça del llibre també és la Plaça de la xicalla que estima la lectura. En aquesta línia s’ha pronunciat el president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, qui ha subratllat la importància del foment lector durant les primeres etapes de la vida i ha recordat la importància de «la implicació dels centres educatius i les famílies en la promoció de la lectura en valencià».