La Biblioteca i el Departament de Didàctica del Museu Valencià d’Etnologia posen en marxa per cinqué any consecutiu la campanya «Espanta la per! Per Tots Sants, monstres valencians», un projecte «que va nàixer per a reivindicar l’existència d’un imaginari valencià sobre la por que necessita tindre protagonisme en un moment de l’any en què la festa d’Halloween apareix com a element global i homogeneïtzador», recorda el diputat de Cultura, Xavier Ruis.

El projecte ha superat totes les expectatives i després d’aprofundir en les disfresses l’any passat, enguany la novetat és una proposta didàctica dirigida a les escoles en la qual, de moment, participen més de 40 centres.

En 2020 «Espanta la per! Per Tots Sants, monstres valencians» entra de ple a les escoles a través d’una proposta didàctica per a educació Infantil i Primària que ajuda els xiquets a conéixer millor l’imaginari terrorífic valencià, els seus vincles amb la cultura mediterrània i les relacions amb la festa de l’Halloween al voltant de la celebració de Tots els Sants.

En el programa escolar, un monstre valencià serà el protagonista de cada curs i servirà de fil conductor en tots els àmbits de coneixement. Així el gegant, la bruixa i el drac, acompanyaran als xiquets i xiquetes d’infantil de 3, 4 i 5 anys, respectivament. Quant a Primària, l’alumnat tindrà a l’Home del sac (primer), la Quaratamaula (segon), l’Home dels Nassos (tercer), el Dimoni (quart), el Car (cinqué) i Queixalets (sisé) com a personatges amb els quals s’endinsaran en l’anglés, el castellà, el valencià, les matemàtiques, la música o el coneixement del mitjà.