Un documental sobre les festes de Moros i Cristians de Biar, rodat en 360 graus per Judith Samper, ha sigut guardonat en el Festival Internacional de Cinema de Chelsea de Nova York en la categoria realitat virtual.

El treball premiat, «Ressons de Foc i Vida. Festes de Moros i Cristians, una tradició centenària», va ser realitzat en 2017, dura 14 minuts aproximadament i està editat tant en anglés com en espanyol.

El curt de Judith Samper, qui resideix a Nova York des de fa set anys, introdueix a l’espectador en les desfilades de les festes de Moros i Cristians de Biar com un protagonista més, però des de casa, mitjançant ulleres de realitat virtual o amb dispositius mòbils, ordinadors i tauletes.

Dirigit a un públic internacional, explica el concepte de les festes de Moros i Cristians perquè totes aquelles persones alienes a aquestes celebracions puguen entendre el seu origen històric i els actes que la componen.

El Festival de Cinema de Chelsea, que enguany celebra la seua setena edició, té caràcter internacional i projecta el treball de cineastes, productors i actors emergents.

L’esdeveniment ofereix una àmplia gamma de pel·lícules, documentals i llargmetratges amb enfocament social, centrats en problemes globals per a descobrir artistes arriscats i captar audiències independents a tot el món.

El documental premiat de Judith Samper (Villena, 1980) també ha resultat seleccionat per al Festival FIVARS de Toronto.

Rosa Mengual assumeix la direcció de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura i substitueix així Josep Antoni Fluixà, qui ha exercit el càrrec des de gener de l’any 2002. Mengual ha estat al capdavant de la coordinació de les activitats de l’entitat sense ànim de lucre durant més de quinze anys.

La nova responsable s’ha mostrat «il·lusionada» amb el càrrec: «Continuaré treballant per a consolidar el treball ben fet per l’amic i estimat Josep Antoni Fluixà», assevera en un comunicat.

També ha confessat que ocupar el lloc de Fluixà --qui ha decidit deixar el càrrec per a fer un traspàs generacional i poder centrar-se en projectes personals-- li provoca «un sentiment de responsabilitat molt elevat».

Rosa Mengual declara que dedicarà tots els seus esforços a «superar els reptes que estiguen per a vindre i a explorar diferents possibilitats per a aconseguir augmentar, encara més, la visibilitat, l’ambició i la repercussió de la Fundació Bromera dins del món del llibre i la lectura».

Rosa Mengual (Alzira, 1981) és diplomada en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de València i màster en Promoció de la Lectura per la Universitat d’Alcalá i la Fundació Germán Sánchez Ruipérez.

És membre col·legiat del Col·legi Oficial de Bibliotecaris de la Comunitat Valenciana, ha exercit de jurat en diversos certàmens literaris i des del 2008 col·labora periòdicament amb revistes literàries com ‘L’Illa’.