La Mutant de València dedica tres jornades a la investigació performativa amb el cicle ‘Ahora’ i posa en escena «El arte», l’últim muntatge del duo Los Torreznos.

Quan fa just vint anys van decidir formen tàndem escènic, Jaime Vallaure i Rafael Lamata van pensar que la paraula que millor s’ajustava al seu esperit creatiu era «torrezno», és a dir, una tira de cansalada fregida en paella o torrada en una graella. Segons diuen, perquè les seues obres són «assequibles i populars com les rostes, agradables de menjar com a tapa però que, al mateix temps, deixen un regust en el paladar».

Durant tot aquest temps, Los Torreznos han desenvolupat una fascinant contradicció: s’han mogut entre territoris tan complexos com la performance o l’art conceptual mentre advocaven per la senzillesa dels seus treballs, investigant i experimentant a través de formes simples, gestos i llenguatges. Utilitzen l’humor per a parlar de coses quotidianes i aposten per títols com ‘La cultura’, ‘El desierto’ o ‘El dinero’.

Ara arriba el torn de «El arte», que els pròxims divendres i dissabte convertirà La Mutant en un espai de reflexió, desinhibida i pròxima, sobre l’art contemporani. «Ens sembla molt important que no es reduïsca a elements críptics que només puguen ser compresos per persones pròximes a aquest territori», assenyalen Vallaure i Lamata. «Confiem que, en relació a un assumpte tan complex, ens puguem fer entendre», afigen.

«El arte» suposarà la culminació d’una sèrie de jornades que la sala municipal dedica a les Arts Vives a través del festival ‘Ahora’. La cita arrancarà dijous amb un taller sobre la investigació en la pràctica artística i un recorregut per les arquitectures de La Ribot.

Performance culinària

L’activitat continuarà el divendres amb una performance culinària que inclou ganivet i davantal, amb passeig posterior, i conclourà el dissabte 31 amb una taula redona dedicada a la gestió de les Arts Vivas des de les institucions públiques, per a acabar amb l’elaboració d’un fanzine.

Noms de creadores i gestors d’arts vives com Victoria Pérez Royo, Jaime Conde Salazar, Mariví Martín, Fermín Jiménez, Mónica Pérez, Getsemaní Sant Marcos i Martín López són els encarregats de posar veu a les propostes.

El cicle ‘Ahora’ està comissionat per Taller Plaer, Comitè Escèniques i Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana, i s’emmarca dins de la col·laboració de la Mutant amb els diferents col·lectius de València relacionats amb les creacions d’aquest tipus.