El dramaturg Manuel Molins, la cantant Eva Dénia i Publicacions de la Universitat de València han sigut guardonats amb els premis que concedeix la Plaça del Llibre en la seua edició de 2020. El lliurament de distincions tindrà lloc hui en la plaça de l’Ajuntament de València durant l’acte d’inauguració d’aquest aparador literari.

La Plaça del Llibre ha decidit atorgar el Premi d’Honor 2020 a la Trajectòria Literària a l’escriptor i dramaturg Manuel Molins (1946), «per la importància i l’exemplaritat de la seua tasca intel·lectual i per haver contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural del nostre país», apunta la vicepresidenta de la Associació d’Escriptors, Gemma Pasqual.

En aquest sentit, considera que es tracta d’un creador «que escodrinya la realitat i amb ulls crítics la interroga per a incidir en els problemes que ens preocupen i en el llenguatge amb el qual refem el discurs».

Al llarg de la seua carrera, aquest autor ha publicat una trentena d’obres amb títols com per exemple ‘Trilogia d’Exilis’ (1999), ‘La Divina Tramoia’ (2002), ‘Combat (L’última cinta de Maria Callas)’ (2006), ‘Dons, dons, dons’ (2009), ‘Els valents de Valor’ (2010), ‘València, Hollywood, Iturbi’ (2012), ‘Bagdad (Dons al jardí)’ (2015), ‘Les veus de la frontera’ (2017) o ‘Poder i santedat (Els Àngels de Sodoma)’ (2017).

La seua obra ha sigut traduïda al castellà, l’anglés, el francés, l’italià i l’eslové, entre altres llengües. A més, ha sigut guardonat en múltiples ocasions. En 2018, la Generalitat li va concedir el premi d’Honor de les Arts Escèniques i també va rebre el Micalet d’Honor 2019 de la Societat Coral El Micalet.

El premi a la Difusió de la Cultura Valenciana anirà a la cantant, guitarrista i compositora Eva Dénia, «per la seua llarga, prolífica i sòlida carrera musical, així com la seua contribució a la difusió dels nostres escriptors i escriptores». També «és un reconeixement a tants anys de treball molt fet», explica Rubén Pitarch, coordinador d’activitats d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV).

La cantautora de Gandia és una de les figures més importants del panorama musical valencià i, segons Pitarch, destaca, «no sols per la qualitat com a cantant, sinó que també per a ser una guitarrista i compositora consolidada, a més d’una de les veus més carismàtiques i versàtils de la música valenciana».

Durant la seua trajectòria, ha escrit, traduït i musicat textos d’escriptores com Maria Beneyto o Lola Andrés. En l’àmbit de la cançó ha liderat l’espectacle ‘Sis veus per al poeta’, fruit d’un muntatge musicoteatral entorn de l’obra de Vicent Andrés Estellés. «Eva Dénia ha donat veu als textos dels nostres escriptors i escriptores i els ha pujats als escenaris més importants del nostre país», ha resumit el representant d’ACPV.

Finalment, enguany el guardó a la Trajectòria Editorial serà per a Publicacions de la Universitat de València (PUV), que celebra el seu centenari. «Cent anys de llibres són molts llibres i també, molts anys. Actualment PUV compta amb un catàleg de quasi 3.000 títols vius. Amb el seu catàleg, PUV ha contribuït de manera destacada a la normalització lingüística de la nostra llengua», subratlla Àfrica Ramírez, presidenta de l’Associació d’Editors.