La llacuna costanera del Mar Menor, mereixedora de cinc figures de protecció a nivell regional, estatal i internacional, constitueix un dels enclavaments de major riquesa mediambiental del sud d’Europa. La biodiversitat de l’entorn, amb la seua flora i fauna característiques, s’uneix a un clima temperat i una particular idiosincràsia, marcada per les salines, la pesca tradicional o els balnearis sorgits a l’empara d’unes aigües tranquil·les i poc profundes.

Però aquests factors, que estan en l’origen de l’excepcionalitat del Mar Menor, han donat lloc també a un dels majors booms turístics de la costa mediterrània, que al costat de l’augment de les deixalles de l’agricultura i la mineria, han portat a la llacuna a un alarmant estat de deterioració.

L’exposició «Reset Mar Menor», arreplega els resultats i processos d’un projecte d’investigació artística que, durant dos anys, s’ha proposat repensar col·lectivament la identitat d’aqueix territori, enunciat com ben comú.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont ha assenyalat que «des del Centre del Carme ens declarem fa més d’un any en estat d’emergència climàtica, un posicionament des de l’àmbit de la cultura, que arreplega la inquietud i la preocupació de molts artistes que dirigeixen la seua investigació cap a la sensibilització entorn d’aquesta problemàtica».

Pérez Pont ha afegit que «’Reset Mar Menor’ arreplega el moviment cultural, social i científic desenvolupat en defensa d’aquest enclavament natural com és la Llacuna del Mar Menor que el Centre del Carme visibiliza en aquesta exposició i ens mostra, una vegada més, a l’art com a motor de canvi i de transformació social».

Clara Boix, directora del projecte d’investigació al costat de Pedro Ortuño ha explicat que «la intenció amb aquest projecte és abandonar una mirada global que ens distancia de les coses i cercar un cas d’estudi proper com és el Mar Menor com a exemple d’un territori en col·lapse. Amb açò ens plantegem què podríem aportar des de les pràctiques artístiques contemporànies en la recerca d’una solució per a aquest espai».

La destrucció d’hàbitats i ecosistemes, la contaminació del sòl o l’eutrofització de les aigües (coneguda com ‘sopa verda’) mostren la gravetat d’una situació que comença a amenaçar també el futur de les activitats humanes en el territori. Com van posar de manifest les devastadores inundacions de 2019, l’era de l’Antropoceno, metàfora de l’impacte humà en el planeta, mostra contundentment els seus efectes en el Mar Menor.

El projecte ha reunit a artistes, científics i plataformes ciutadanes, entenent l’encreuament entre les arts visuals i altres disciplines com un detonant per al pensament, l’acció i la creació de narracions alternatives.

La sala Contraforts del Centre del Carme reuneix dotze projectes artístics, entre la instal·lació i la videocreación, obra d’Irma Arribas (ÉS), Clara Boix i Diego Díaz (ÉS), Julio Daniel Suarez (ÉS), boredomresearch (UK), Laboratori de Luz (ÉS), Jesus Nieto (ÉS), Pedro Ortuño (ÉS), Christina Stadlbauer (AU), Paul Sermon, Jeremiah Ambrose & Charlotte Gould (UK), Aurora Alcaide (ÉS), Isabelle Carbonell (EUA), Salvi Vivancos (ÉS); juntament amb quaderns de camp, dibuixos exploratoris, cartografies crítiques i registres de tallers i altres activitats d’investigació.

L’exposició, comissariada per María Ptqk, podrà veure’s fins al 10 de gener de 2021 i està organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb G.I. Art i Polítiques d’Identitat de la Universitat de Múrcia. En la investigació han participat també EcosisCOST Grup d’investigació Ecologia i Ordenació d’Ecosistemes Marins Costaners de la Universitat de Múrcia i ha explicat el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso.

Altres de les exposicions que es troben a l’abast del visitant de qualsevol de les seus del Consorci de Museus són: «Cultura online», «Joaquín Agrasot. Un pintor internacional», «Fuencisla Francés. Punto de fuga», «Art contemporani de la C. Valenciana», «El apartamento», «Prohibido fijar carteles» o «Carmelina Sánchez-Cutillas».

«Out of sight, out of mind» el 7 i el 8 de novembre

Els pròxims 7 i 8 de novembre, el Centre del Carme presentarà el dispositiu d’arts escèniques «Out of sight, out of mind» obra de Paul Sermon, Jeremiah Ambrose i Charlotte Gould (UK), en el qual els públics podran, de forma individual, endinsar-se en una experiència inversiva en 360° que, mitjançant tecnologies de realitat augmentada i telepresencia, reelabora els imaginaris entorn del Mar Menor. El Centre del Carme aposta així per la mediació cultural a les seues sales d’exposició des de qualsevol format, com la dansa o les noves tecnologies.