El jurat ha atorgat a Joanjo Garcia el XXV Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil per ‘Els adeus del Jaguar’. Francesc Puigpelat ha rebut el XXV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre per l’obra ‘Cançons llunàtiques’; i Joan Subirana el V Premi Internacional d’Àlbum Il·lustrat Enric Solbes Consorci Ribera i Valldigna per ‘La sopa de Tomàs’.

El jurat del XXV Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil –dotat amb 5.000 €–, format per Alícia Martí, Fina Masgrau, Ramon Ferrer, Rosa Maria Colom i Gonçal López-Pampló, ha destacat que ‘Els adeus del Jaguar’ «aposta per un tema valent i poc habitual en la literatura juvenil, com és el suïcidi adolescent». L’obra pretén desestigmatitzar les malalties mentals i obrir un debat al voltant del silenci com a mesura ineficaç contra els casos de suïcidi i de l’atenció als familiars i amics que s’hi veuen afectats. D’altra banda, la novel·la tracta també temes com la pèrdua de la ingenuïtat adolescent, el problema de la identitat, l’Espanya buida, els riscos de les xarxes socials o la nova masculinitat.

Joanjo Garcia (València 1977) és escriptor i col·laborador de diversos mitjans d’informació. ‘Els adeus del Jaguar’ és la seua desena novel·la des del seu debut amb ‘Quan caminàrem la nit’, publicada en Bromera el 2013. Al llarg de la seua trajectòria ha guanyat diversos premis com l’Enric Valor de la Diputació d’Alacant, l’Antoni Bru d’Elx, el premi de novel·la Ciutat d’Alzira o l’Alfons el Magnànim de la Diputació de València.

També s’ha acostat a la novel·la juvenil amb obres com ‘Aquell agost amb punt final’ o ‘Quan s’apague la llum’. D’altra banda, ha col·laborat com a lletrista amb cantants com ara Borja Penalba o Tomàs de los Santos.

«Ignot», Premi Llibreter

L’escriptor valencià Manuel Baixauli ha guanyat el Premi Llibreter de Literatura catalana per ‘Ignot’, una novel·la que gira al voltant de la necessitat de crear. el guardó està convocat pel Gremi de Llibreters, que atorguen els llibrers de Catalunya.

«Tal com indica el títol, quan comences a llegir ‘Ignot’ entres dins d’un món desconegut, un món ple de dubtes, un món que tant podria ser imaginari com real. Baixauli t’endinsa en un univers creatiu, desolador, angoixant moltes vegades, en el que no saps si és la teva ment o la seva pròpia història la que et juga una mala passada. Una literatura per creure, una literatura per llegir».

Baixauli és pintor i escriptor. ‘Espiral’ (Columna, 1998), primer llibre que publica, és un recull de contes brevíssims on plasma les obsessions —la fugacitat de tot, la mort, l’oblit...— que ja eren presents en la seua pintura i que es reflectiran, també, en les obres posteriors. El segueixen les novel·les ‘Verso’ (Premi Ciutat d’Alzira, 2001; Bromera, 2002) i ‘L’home manuscrit’ (Moll, 2007). Aquesta última rep una acollida inusual per part de la crÍtica, amb sis premis, i esdevé, tot i la seua complexitat, un èxit de vendes. El 2010 enllesteix una nova edició d’ ‘Espiral’ (Proa), reescrita i depurada a fons, i el 2014 publica ‘La cinquena planta’ (Proa), novel·la que rep el Premi de la CrÍtica i el premi Crexells. El 2016 publica ‘Ningú no ens espera’ (Periscopi), un recull d’articles.