Celebrar Santa Cecília en la nova normalitat |

Celebrar Santa Cecília en la nova normalitat | FSMCV

Novembre és, sens dubte, un dels mesos claus en el calendari de les societats musicals de la Comunitat Valenciana. Santa Cecília, patrona dels músics, engloba cada dia 22 una col·lecció de concerts, cercaviles i celebracions que recorre la Comunitat Valenciana de punta a punta a través dels seus músics. Santa Cecília és una fits en el calendari, punt d’inflexió en el camí de milers d’estudiants, de milers de músics que esperen aquestes dates per a incorporar-se a la banda, celebrar les seues audicions, els concerts més importants, les activitats que permeten la convivència, en definitiva, gaudir de pertànyer a un col·lectiu com són les nostres societats musicals. Sense anar més lluny, l’any passat es va viure un moment per a la història: en la trobada multitudinària de bandes de música més de 500 músics es van donar cita en la Plaça de l’Ajuntament de València per a interpretar a l’uníson ‘Paquito el Xocolater’ baix la batuta de la directora Inma Mateu. Quasi un any després d’aquella foto, parlem amb Daniela González, la presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) per a conéixer què ha canviat després de la irrupció de la pandèmia.

«És cert que imaginar viure ara mateix una nit de Santa Cecília com aquella és una utopia, però hi ha alguna cosa que seguix inalterable des del moment: és la il·lusió de cadascun dels músics de la nostra ‘Terra de Música’ per continuar gaudint de la seua passió». Aquests mateixos músics estan vivint sense cap dubte un dels anys més turbulents dels més de 200 anys d’història del col·lectiu de les societats musicals de la Comunitat Valenciana. La crisi derivada de la pandèmia del Covid-19 està colpejant amb força el moviment, que depenia en gran manera dels ingressos derivats de les actuacions en molts dels concerts, cercaviles i altres esdeveniments en festes culturals que han hagut de veure’s cancel·lades per la situació d’emergència sanitària.

L’impacte econòmic ha sigut xifrat per la Federació en més de 20 milions d’euros en el que va d’any. «És una situació preocupant que les societats musicals, compostes en la seua gran majoria per una de les xarxes de voluntaris més extensa del país, hem tractat de fer front amb moltíssima feina i amb un esperit constant de reinvenció», comenta Daniela. En aquest sentit, des de Federació en els primers mesos de pandèmia aquest treball va permetre tirar avant la transformació digital per a les més de 600 centres educatius; va permetre que més del 90% dels mateixos pogueren continuar amb les classes de manera online. També es van promoure accions que quedaran per a la història del col·lectiu com el Festival dels Balcons en el qual milers de músics a tot arreu de la Comunitat Valenciana es van coordinar, a través d’un streaming oferit per Federació, per a omplir així els carrers de música, en una acció conjunta com a mostra de solidaritat i col·laboració enfront d’aquesta situació de crisi sanitària. «Ho vaig comentar en aquell moment i em reafirme ara, ser músic és, també, estar en els moments difícils, oferint tot el nostre suport als qui pitjor l’estan passant».

A les portes del que es va dir la ‘nova normalitat’, la FSMCV va conquistar un altre repte al obtindre el primer protocol sanitari específic, per la Conselleria de Sanitat. Gràcies a eixa fita les societats musicals van poder tornar a reunir-se per a assajar de manera segura i els centres educatius van poder preparar amb totes les precaucions que la situació requeria la volta al col·le. «Som un Bé d’Interés Cultural (BIC) des de 2018 i és un deure de les institucions protegir-nos», reclama Daniela González. «Les societats musicals són un dels pocs moviments del món que compta entre els seus valors la coexistència i el respecte entre diferents generacions. És un valor intrínsec en el nostre col·lectiu el que persones de totes les edats gaudisquen junts del seu amor per la música. Per això era vital per a nosaltres poder entendre quins eren els escenaris segurs per a poder seguir amb la nostra activitat, tenint sempre la salut dels nostres músics com a primer objectiu».

En els últims mesos gràcies a l’esforç conjunt de FSMCV, de la totalitat del col·lectiu, i també d’institucions com Turisme Comunitat Valenciana i el Institut Valencià de Cultura (IVC), i les diputacions d’Alacant, Castelló i València, la música ha tornat als carrers de la Comunitat Valenciana. A través de diverses campanyes, com a «Músics amb Denominació d’Origen», la XVII Campanya de Concerts d’Intercanvis o la Campanya Excel·lent, més de 1300 concerts s’han dut a terme. «És moment de reinvenció i d’adaptació, i amb aquestes campanyes de concerts s’ha demostrat. Hem ajustat els formats, duració i condicions de les campanyes perquè es puguen dur a terme de manera segura i perquè les nostres societats musicals puguen exercir la seua funció cultural i social que tanta falta fa».

A unes setmanes de complir-se un any des de la fotografia dels 500 músics reunits al ritme de Paquito el Xocolater, tot i res ha canviat. Des de FSMCV es continua treballant perquè les societats musicals puguen celebrar aquest Santa Cecilia de 2020, que sens dubte, serà diferent per a tot el col·lectiu. Enguany, sense multituds, adaptant les nostres bandes a grups de xicotet format, adaptant els aforaments i els emplaçaments, a fi de complir amb la normativa sanitària i de protegir, abans de res, la salut de les persones. Com és habitual, enguany també de la mà de Presidència de la Generalitat, i si la situació sanitària ho permet, la FSMCV prepara iniciatives per a continuar fent costat a les societats musicals, perquè en definitiva, continue sonant la música en aquests dies tan importants per a milers de valencians i valencianes.

dia de música. 1 Concentració en la plaça de la Verge durant Santa Cecília.

2 Concert de les bandes de música davant la Catedral amb motiu de l’aniversari de ‘Paquito el Xocolater’.

3 El president Ximo Puig amb la presidenta de la federació, Daniela González. F