El centre d’innovació Las Naves i la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) han llançat la quarta edició del Concurs de Vídeos “De major vull ser com...”. L’objectiu del concurs, dirigit a joves estudiants d’ESO, FP i Batxillerat de tota la Comunitat, és la promoció de la igualtat de gènere en l’àmbit investigador, científic i innovador. El termini de presentació de propostes finalitza el dia 15 de desembre de 2020.

Les i els estudiants hauran d’investigar i identificar referents de dones o col·lectius de dones en disciplines científiques, tecnològiques i innovadores i mostrar la seua rellevància o aportació a la ciència i la tecnologia, contribuint al benestar o la qualitat de vida de la ciutadania; o/i mostrar les repercussions del patriarcat en la societat.

El concurs repartirà 16.000 euros en premis per a l’adquisició de material tecnològic i/o científic tant per al centre educatiu com per a les persones o equips autors del vídeo premiat.

S’entregaran dos premis en cadascuna de les quatre modalitats: premi al Millor Guió, premi a la Millor Producció Audiovisual, premi al Vídeo més Innovador en la Selecció del Personatge o Col·lectiu i premi del Públic al Millor Vídeo.

A més, com a novetat, enguany Las Naves i Fisabio oferiran un cicle de webinars educatives per a ajudar l’alumnat a abordar la temàtica proposta en el concurs i la seua plasmació en un format audiovisual.

Les sessions, titulades «Realització audiovisual: com fer un bon curtmetratge/micro-documental», «Inventores i científiques. Botant barreres» i «Fugint del masclisme en la ciència quotidiana», estaran disponibles en el canal de Youtube de totes dues entitats a partir del 10 de novembre.

En les tres anteriors edicions es van presentar més de 150 vídeos, que poden visualitzar-se en el blog oficial del concurs. Margarita Salas, Rita Levi, Lynn Margulis, Rachel Carson o Gertrude Elion són alguns dels referents femenins sobre els quals han investigat les i els joves estudiants en els seus treballs presentats al llarg del desenvolupament del concurs.

Vehicle electrònic

Un vehicle elèctric per al repartiment de mercaderies, una plataforma per a connectar a migrants amb serveis de la ciutat facilitant la seua integració local i un nou concepte d’estacions de recàrrega que fomenta el consum de l’aigua de l’aixeta d’una manera responsable són els tres projectes emprenedors que s’han alçat amb els 3 premis del Demo Day de Col·lab.

Col·lab, acceleradora pública de Las Naves, ha organitzat aquest esdeveniment perquè els seus 15 equips presenten els seus avanços:, cadascun en la seua categoria depenent de la maduresa del projecte: 5 d’ells en Pre-acceleració, 6 en Acceleració i 4 en Scale up.

Els projectes aborden reptes com cultura inclusiva, un projecte per a llogar mobiliari domèstic, un prototip de vehicle elèctric de repartiment en última milla, una eina online que permet obtindre indicadors ambientals de la ciutat o moda sostenible.