Els més de 600 centres educatius de les societats continuen fent front a les adversitats. Per les seues aules, condicionades amb cura per a crear espais d’aprenentatge segurs, passen diàriament més de 60.000 estudiants per a rebre la millor formació musical per part de més de 5.300 professors.

Aquest ecosistema d’educació musical i personal nodreix i sustenta tot el moviment de les societats musicals de la Comunitat Valenciana, un moviment únic en el món, considerat Bé d’Interès Cultural Immaterial, a més de ser reconegut com el principal agent cultural de la Comunitat, segons la Universitat de València. Una pedrera joves talents que les societats musicals formen i aporten a la cultura valenciana des de les aules.

Aquests centres, que van arrancar el curs escolar en el mes d’octubre, han representat fins al moment vertaders exemples d’adaptació i de resiliència. La crisi provocada per l’aparició del Covid-19 els ha obligat a reinventar-se constantment, adaptant-se a l’ús de noves tecnologies i mètodes d’ensenyament a distància, que garantisquen la mateixa excel·lència en la formació a la qual els seus alumnes estan acostumats. També a adequar les aules a les noves mesures de seguretat, protegint per sobre de tot la salut de l’alumnat.

Mesures de seguretat

En un esforç constant, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha mantingut diverses reunions amb els diferents organismes públics per a assegurar implementar en els seus centres les últimes mesures i protocols de sanitat. cal recordar en aquest sentit que la Federació va aconseguir el passat estiu obtenir el primer protocol sanitari específic per a un col·lectiu, desenvolupat per la Consellería de Sanitat.

Aquesta setmana, sense anar més lluny, la presidenta de la FSMCV, Daniela González, al costat del vicepresident educatiu Remigi Morant es reunien amb Ana Barceló, Consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per a posar en comú vies d’actuació contra la Covid-19.

Garantir sempre un mínim de metre i mitjà de distància entre els alumnes, el llavat de mans obligatori amb gel hidroalcohólico en l’entrada i eixida de les aules, la desinfecció i ventilació de les mateixes entre classe i classe, la recomanació de prendre la temperatura a l’entrada, la utilització obligatòria de màscara per als majors de 6 anys en tot moment que permeta la pràctica de l’instrument, el fer ús exclusiu i de manera personal dels instruments, la recomanació de senyalització de les entrades i eixides dels centres i la utilització de mampares de separació si existeix la possibilitat.

Mesures bàsiques de seguretat i higiene que es duen a terme de forma rigorosa en cadascun dels 600 centres educatius de la FSMCV i que ha permès que la música seguisca viva en les aules de la Comunitat Valenciana sense posar en risc la salut dels integrants del col·lectiu de les societats musicals.

Beques Bankia per a alumnes d’escoles de música

Des de Federació anunciaven en començar el curs escolar que aproximadament un 30% de l’alumnat s’haurà perdut. La crisi econòmica està acompanyant a la pandèmia està sembrant una situació d’incertesa a moltes de les famílies. Açò té un impacte directe en les escoles de música de la C. Valenciana.

Per a ajudar les mateixes famílies a afrontar la despesa, Bankia, l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i la FSMCV van convocar el passat mes de juny la setena edició de les beques dirigides a estudiants de la xarxa d’escoles de música de les societats musicals de la Comunitat Valenciana, que explica per al curs 2020-2021 amb una dotació econòmica de 300.000 euros.

La resolució provisional ja es pot consultar a través de la pàgina web de la la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

ensenyament segur.