Un trompetista al Palau de la Generalitat.

Malgrat estar travessant un any en què la música provinent de les societats musicals ha sigut, en gran manera, silenciada a causa de la situació d’urgència sanitària que travessa tota la població, hui, en el dia gran de la música, el Dia de Santa Cecília, els milers de músics de la Comunitat Valenciana tenen més motius que mai per a sentir-se orgullosos de ser músics. Així ho reivindica la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Enguany, enmig d’un dels períodes més durs que recordem, els nostres músics no han parat de fer sonar els seus instruments, oferint a tota la societat notes de suport, possitivitat i esperança. El passat 19 de març, dia de Sant Josep, arran del #FestivaldelsBalcons organitzat per FSMCV, els carrers es van omplir de música per a fer front, de manera col.lectiva, la duresa d’aquells moments. Els nostres músics es van convertir en símbol d’esperança, un símbol que va anar més enllà de la nostra Comunitat, fent-se resò a resta d’Espanya i inclús de fora de les nostres fronteres.

Cadascun dels músics i de les societats musicals de la Comunitat Valenciana han representat autèntics exemples de superació i reinvenció. Malgrat tot, els nostres músics no han deixat de tocar, d’assajar i d’esforçar-se. Gràcies a aqueix esforç, compartit amb el dels milers de voluntaris que donen vida al moviment de les societats musicals, la música mai ha deixat de sonar en terres valencianes. Les societats musicals, exemple de resiliència, han pogut dur a terme milers de concerts en formats reduïts, com els que aquest cap de setmana se celebren amb motiu de Santa Cecília.

Aquest afany de superació és el que ha permés que els centres educatius hagen mantés una docència de qualitat, tant amb la modalitat online, com ara, amb les classes presencials. En cadascun dels més de 600 centres educatius que componen la xarxa de la FSMCV, cada any més de 60.000 alumnes reben una formació musical que manté viva, a base de talent, la flama de les societats musicals. Generació rere generació, aquesta excel·lència en educació i en valors perdura en el temps gràcies a la qualitat del professorat i a la xarxa de voluntaris que mantenen i fan possible que les nostres societats musicals puguen seguir endavant.

En definitiva, els músics i les societats musicals han demostrat en els moments més adversos d’aquesta pandèmia, tot el valor que aporten a la societat. Per això, tenen molts motius per sentir-se orgullosos de ser músics i de pertànyer a aquest col.lectiu, un moviment artístic, social i educatiu únic al món.

No podia arribar en millor moment: coincidint amb la festivitat de tots els músics, Santa Cecília, el Ministeri de Cultura i Esport ha anunciat l’inici de la tramitació perquè les Societats musicals de la Comunitat Valenciana siguen declarades Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial a Espanya. Es compleix així una intenció que va anunciar el mes de juliol passat el Ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, en una reunió amb el President de la Generalitat, Ximo Puig, i la Presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Daniela González.

La rellevància cultural, educativa i social que representen les nostres societats musicals té des d’aquesta setmana un nou reconeixement. Un nou motiu de celebració per a tots els músics que componen aquest col·lectiu, que pretenem compte des d’ara amb una protecció addicional per a garantir la seua conservació.