Una edició més (i en són ja 35), Cinema Jove torna a convertir-se en l’aparador de la millor producció internacional de curtmetratges de l’any. El festival internacional de cinema de València ha programat del 5 al 9 de desembre una selecció de 34 projectes procedents de 21 països. Hi ha pel·lícules d’Espanya, l’Iran, la Xina, Lituània, França, Àustria, Alemanya, l’Argentina, Suïssa, el Regne Unit, Xile, Bèlgica, Portugal, Bòsnia, Estònia, els Països Baixos, Mèxic, Grècia, Txèquia, Sèrbia i Eslovàquia.

«En aquest context de pandèmia, ens trobem amb una edició més reduïda, dels 10 programes habituals hem passat a 6, però la suma total de curts no s’allunya de l’habitual. La selecció de 2020 manté el mateix esperit de varietat en els gèneres, inconformisme en el llenguatge, internacionalitat i joventut en la direcció, ja que continua la premissa que els autors no superen els 40 anys. La diferència enguany és que tenim una major presència del panorama internacional», detalla el director de programació de Cinema Jove, Carlos Madrid.

Cada sessió constarà de sis curts en què conviuran una heterogeneïtat de llenguatges, nacionalitats i idiomes per a oferir una oferta eclèctica que sorprenga l’audiència.

Molts dels treballs en concurs estan avalats per la seua presència en festivals de prestigi com Canes, Sant Sebastià, la Berlinale, la Mostra de Venècia i Clermont-Ferrand. Canes 2019 va programar la franco-grega ‘The Distance Between Us and the Sky’, de Vasilis Kekatos, guanyadora de la Palma d’Or, i l’argentina ‘Monstruo Dios’, en què la directora argentina Agustina San Martín recrea una nit de boira en què conflueixen una secta evangèlica, una central nuclear i unes vaques en desbandada. Va obtindre una menció especial del jurat.

La Setmana de la Crítica va acollir l’estrena de ‘She Runs’, de Qiu Yang. El director xinés ja és conegut dels espectadors de Cinema Jove, perquè l’any anterior es va projectar el seu anterior curt, ‘A Gentle Night’, guanyador del Festival de Canes 2018.

En la Berlinale 2019 es va projectar l’alemanya ‘Blue Boy’, de Manuel Abramovich, ambientada en un mític bar de Berlín on des de fa 40 anys es reuneixen els homes de negocis, els turistes i els cors solitaris de la ciutat, i ‘Leyenda dorada’, del director il·licità Chema García Ibarra i el donostiarra Ion de Sosa, en què entre el costumisme i el grotesc es recrea un dia en una piscina municipal d’un poble de Càceres. La pel·lícula també va estar programada en la secció Zabaltegi del Festival de Sant Sebastià.

La Berlinale 2020, per la seua banda, va exhibir dues propostes de gènere: ‘Panteres’, una exploració de la pubertat femenina a càrrec de la catalana Èrika Sánchez, i ‘Dummy’, del lituà Laurynas Bareisa, una docu-ficció en la qual un assassí recrea un crim comés en el bosc servint-se d’una nina sense rostre.

També destaquen en el gènere documental la hispano-xilena ‘Correspondencia’, en què s’alternen les cartes fílmiques que van mantindre la directora espanyola Carla Simón i la xilena Dominga Sotomayor; la serbo-bosniana ‘Then Comes the Evening’, en què Maja Novakovic filma l’agredolça rutina diària de dos ancians que viuen aïllats en les muntanyes de l’est de Bòsnia, i la britànica ‘City of Children’, d’Arantxa Hernández, que va participar en el festival suís Visions du Réel. La seua proposta és un retrat d’un grup de joves anglesos en els marges de la societat, l’educació dels quals es basa més en el que aprenen en el carrer que en l’escola.

Cinema Jove també ha seleccionat el curt que es va alçar amb el Grand Prix de Clermont-Ferrand, ‘Olla’, de la directora grega Ariane Labed, actriu habitual en les pel·lícules del seu marit, Yorgos Lanthimos. La música de la cinta de gènere ‘Massacre’ va ser reconeguda com la millor banda sonora en el certamen, el major del món dedicat al format curt.

En la cita francesa van estar presents tres propostes valencianes que també concorren en aquesta edició de Cinema Jove: ‘El infierno y tal’, produïda per Quatre Films i dirigida per Enrique Buleo, menció especial en la secció experimental Labo, i la coproducció d’animació franco-espanyola ‘Metamorphosis’, de Carla Pereira i Juanfran Jacinto, sobre un home frustrat perquè als 30 anys continua vivint amb sa mare. La proposta ha sigut seleccionada en la categoria d’animació dels Goya 2020.

Rostres coneguts del cinema mediterrani

En l’apartat de ficció, Cinema Jove compta amb un dels curts preseleccionats als premis Goya, ‘Beef’, d’Ingride Santos, en què es qüestiona el valor de l’ensenyament en un institut públic. La pel·lícula està produïda per Isabel Coixet i en el repartiment destaca Ruth Gabriel, Goya a la millor actriu revelació en 1995. Altres rostres coneguts en la programació són els de Santiago Alverú, protagonista de la pel·lícula ‘Selfie’, i David Verdaguer, Goya 2018 al millor actor de repartiment, que protagonitza ‘Yo también quiero te’ del valencià Javier Valenzuela.