L’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV) ha organitzat per tercer any consecutiu la iniciativa del Literary Market, que busca crear sinergies entre diferents sectors europeus. Enguany s’ha presentat el Market Adapta, centrat en les relacions entre productes editorials i productes audiovisuals, tals com sèries de televisió o pel·lícules.

La jornada celebrada sota el nom Literary Market - Adapta es va celebrar la setmana passada en línia a causa de la situació sanitària. Àfrica Ramírez, editora i presidenta d’AEPV, va exposar la tasca d’internacionalització que du a terme l’associació per a les editorials valencianes: «creiem que és important aquest pont ara entre editorials i productores perquè suposa arribar a un àmbit més al qual els llibres en valencià no han pogut arribar tant, no perquè siguen textos roïns sinó perquè no es coneixen. El llibre valencià i en valencià té un potencial gran, comparable a la literatura d’altres indrets i llengües».

José Luís Moreno, director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) va explicar que la plataforma Adapta posa a disposició de les productores un aparador virtual de títols valencians amb l’objectiu de futures adaptacions audiovisuals. «Estem encantats amb aquesta iniciativa perquè un dels objectius que tenim és no només promocionar la cultura audiovisual, sinó que l’audiovisual servisca per a promocionar altres àmbits de la cultura valenciana com els llibres o el teatre. Aquesta fusió és molt important», va dir Moreno.

El director d’Scenic Rights, Sidney Borjas va donar una conferència sota el nom de «El mercado de las adaptaciones: modelo de negocio», on va posar l’èmfasi en la manca d’una figura que actúe de pont entre el sector literari i l’audiovisual: «em vaig adonar que no hi havia una porta entre el món literari i teatral i l’audiovisual, per això la nostra empresa s’adaptà a aquest escenari».

Contactes

D’aquesta manera, tal com explica Marian Val, directora del programa Literary Market, «aquesta jornada va acompanyada d’unes sessions prèvies amb les editorials. Enguany les formacions, a càrrec de Teresa Cebrián, han estat enfocades a preparar els ‘pitch’ per a la jornada. Per tant, ajunta la vessant formativa de les editorials i la facilitació de contactes i de sinergies».

Justament després de la ponència magistral, les set editorials participants van tindre un espai per als anomenats ‘pitch’, presentacions dirigides a les productores assistents dels seus projectes seleccionats. Les editorials valencianes que hi han participat són Edicions del Bullent, Lletra Impresa Edicions, Onada Edicions, Balandra Edicions, Edelvives, Bromera i Grafito Editorial. Per la vesprada es van donar els espais ‘One to One’, reunions programades per a facilitar el contacte entre tots els agents participants (autores i autors, editorials i productores).

Tercera edició

Aquest projecte, encapçalat per l’Associació d’Editors del País Valencià (AEPV) en col·laboració amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i el Ministeri de Cultura i Esport prové d’un projecte europeu liderat per AEPV i compta amb tres edicions des del I Congrés Europeu Literary Market celebrat a València l’any 2018.

La segona edició, al 2019, va comptar amb la participació del sector de la il·lustració d’arreu d’Europa. Enguany ha estat el torn del sector audiovisual.