Acostar-se a l’obra literària de Vicent Andrés Estellés mitjançant un recorregut per València, una ruta amb 12 punts senyalitzats amb plaques en què es podrà accedir al títol o a un vers de l’autor relacionat amb eixe enclavament. Així, per exemple, al passatge de la Sang, al cantó del carrer d’en Llop, a prop on l’autor va conéixer el seu amor, es testimoniejarà este fet amb el poema «Els Amants» del ‘Llibre de meravelles’; i a la plaça de l’Ajuntament, davant de la casa consistorial tothom podrà apropar-se al poema «Assumiràs la veu d’un poble», «el més representatiu de la poesia cívica d’un dels principals renovadors de la poesia contemporània en valencià», tal com ressalta la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario.

La placa de la plaça de l’Ajuntament ha sigut la primera de les 12 que estaran a partir de demà, amb el títol o un vers del poema relacionat amb l’espai, i un codi QR amb una locució del poema feta pel rapsode Vicent Camps i alumnes dels tallers de lectura organitzats pel Gabinet de Normalització Lingüística (GNL) de l’Ajuntament a les biblioteques municipals Clara Santiró i Maria Beneyto. La iniciativa d’habilitar rutes literàries per la ciutat s’emmarca en el projecte municipal de reconéixer la literatura escrita en valencià, segons la regidora. L’acció es completarà amb altres rutes dedicades a les obres de Marc Granell, Maria Beneyto i Carmelina Sánchez-Cutillas, declarada escriptora de l’any 2020 per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Passeig literari

La regidora de Gestió de Recursos i responsable del GNL, Luisa Notario, explica que «estes plaques senyalitzaran aquells llocs de la ciutat de València on Vicent Andrés Estellés va pensar i crear la seua obra». «Es tracta –continua- d’un passeig literari que el Gabinet de Normalització lingüística ja realitza amb alumnat de secundària, batxillerat i de la Universitat popular i que forma part d’un projecte més ampli , Rutes literàries València, per promocionar i treballar l’obra dels poetes i les poetesses valencianes».

«Ara, gràcies a estes plaques qualsevol podrà fer la ruta, conéixer l’obra del poeta i inclús escoltar algun deels seus poemes. Des de GNL s’està fent un gran treball per r reivindicar i visibilitzar que existeix una ingent producció literària de gran qualitat escrita en la nostra llengua», ha afegit.

Les rutes literàries quedaran senyalitzades amb unes plaques d’uns 25x25 centímetres, aproximadament, en la vorera. Cadascuna contindrà una marca de les rutes literàries amb la concreció de cada autor o autora, el logo de l’Ajuntament, el títol o un vers del poema relacionat i un codi QR amb una locució del poema. A més, a voltes portarà una explicació addicional del punt (com, per exemple, en el número 17 de Misser Mascó, Vicent Andrés Estellés va viure uns anys i li va dedicar un poema al carrer).

Detalladament, els poemes i els punts de la ruta seran: «Els amants», al carrer d’En Llop; «fragment de Teoria i pràctica de la flor natural», a la plaça redona; «Ací», al carrer Cabillers; «L’ofici», al carrer Miracle; «Propietats de la pena-Les paraules inconscients», a la plaça de Sant Lluís Bertran; «Dies, al carrer Samaniego»; «Cos mortal», al Portal de Valldigna; «No escric èglogues», a l’església de Sant Joan del Mercat; «Les coses», a l’avinguda de l’Oest; «Arbres de pols», a la plaça de Sant Agustí; «Assumiràs la veu d’un poble», a la plaça de l’Ajuntament; i Misser Mascó, al carrer que du eixe nom.