Les quatre obres guardonades als Premis València i València Nova 2020, publicades per Edicions Bromera, ja han arribat a les llibreries. Es tracta de ‘Somnis de Valparaíso’, de Jaume Benavente (Premi València de Narrativa), ‘La taxidermista d’emocions’, de Mariló Àlvarez (Premi València Nova de Narrativa), ‘Adonisíada i després’, d’Ismael Carretero (Premi València de Poesia) i ‘Rondalles i altres veritats’, de Laia Fontana (Premi València Nova de Poesia).

Els quatre títols es donaran a conéixer al públic el pròxim 18 de desembre, durant el transcurs de la gala de lliurament dels guardons al (MuVIM). A més a més, properament tindran lloc diverses presentacions presencials –sempre que la situació sanitària ho permeta– i virtuals amb la presència dels autors i autores de les obres guardonades.

‘Somnis de Valparaíso’, de Jaume Benavente, ens trasllada als carrers de Valparaíso, on trobem Enrique Giralt, xilé d’origen català. Pel mateix paisatge, com en un mosaic, discorre la vida d’altres personatges: Carlota Faber-Lenz, Isaac Lynch, Edna Valdés, Ramón Ortiz… A poc a poc, el mosaic esdevé una teranyina. I ens adonem que la veritable protagonista del relat serà la ciutat que atrapa els seus habitants i que en condensa –i potser condemna– els somnis. Es tracta, doncs, d’una obra amb gran ambició literària i de dimensió universal.

Jaume Benavente (Barcelona, 1958) va passar la seua primera infantesa al Brasil. Llicenciat en Belles Arts i amb estudis de guionista, ha fet de dibuixant, auxiliar de biblioteca, administratiu i conservador de museus, entre altres oficis. Autor d’una vintena d’obres, algunes de les quals han estat traduïdes a l’espanyol i a l’italià, ha escrit poesia, narrativa breu, novel·la juvenil, narrativa de viatges i, sobretot, novel·les. Al grup Bromera ha publicat també ‘L’home que llegia Miquel Strogoff’ (2018).

Records

‘La taxidermista d’emocions’, de Mariló Àlvarez, ens presenta la història d’Elisa, una jove biòloga que viu a cavall entre València i Londres, perseguida a la capital del Tàmesi pels mateixos problemes i inseguretats que l’angoixaven a la seua terra natal i dels quals és incapaç de desempallegar-se. De fons, el record del seu iaio, qui li ensenyà l’ofici de la taxidèrmia com a exercici professional, però també com a gest de preservació i respecte.

Mariló Àlvarez Sanchis (València, 1987) és llicenciada en Periodisme per la Universitat de València. Dins de la narrativa, ha conreat sobretot la literatura juvenil, centrant-se en les històries de ciència-ficció i terror. També ha publicat diversos relats i il·lustracions en diferents revistes, diaris i suplements culturals. A Bromera ha publicat també ‘La primera onada’ i ‘A la ciutat no es veuen les estreles’.

Pel que fa a la poesia, Ismael Carretero presenta ‘Adonisíada i després’, un cant a la ciutat de València i a alguns dels seus poetes més emblemàtics. Així, el poemari té una enorme força per a ser dit en veu alta, amb ressonàncies d’Estellés i Lorca, entre altres.

‘Rondalles i altres veritats’, de Laia Fontana, és una obra que destaca pel seu afany de recuperar la tradició cultural i literària popular més nostra, amb versos curts que fan la lectura de l’obra àgil i li donen un estil literari que s’aproxima molt al món de les cançons.