En un any carregat d’incerteses, la cultura s’erigeix en refugi per combatre els nostres temors i com a llar on sentir-nos acollits i estimats. Per això, Baba Kamo Festival i fira del llibre il·lustrat vol acabar aquest 2020 tan complicat amb un gran carrusel d’activitats on la lectura serà la protagonista. Organitzat per l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), aquest esdeveniment celebra la seua tercera edició de l’11 al 13 de desembre al CCCC amb la col·laboració del Consorci de Museus.

Amb un format reduït i adaptat a les mesures sanitàries necessàries, aquesta entrega presenta una programació diversa que combina propostes dirigides al públic general amb d’altres enfocades a professionals del sector. Igualment, en aquest gran aparador de les paraules il·lustrades conviuran les activitats presencials amb les cites en línia. I tot, amb la ferma voluntat de mantindre els anhels que van fer nàixer el festival al 2018: visibilitzar el treball de tots els agents al voltant del llibre il·lustrat, fomentar l’esperit crític i la sensibilitat estètica i avivar la creació interdisciplinària.

Xarrades, titelles i il·lustració

La programació de Baba Kamo 2020 començarà el divendres, 11 de desembre, amb una xarrada de les creadores de Wonder Ponder, un projecte editorial de filosofia visual per a xiquets i xiquetes. Aquesta proposta es projectarà en directe al CCCC i també es podrà seguir en línia. D’altra banda, el dissabte de matí tindrà lloc l’espectacle de titelles ‘¡Qué bonito es Panamá!’, basat en l’obra original de Janosch i a càrrec de la companyia Titelles la Matallina.

Aquesta activitat familiar es reatlizarà, amb inscripció prèvia i aforament reduït, al CCCC, escenari que també acollirà de vesprada la xarrada professional a càrrec de l’il·lustrador Joan Negrescolor. Prèviament, l’autor impartirà una classe magistral al Màster d’Il·lustració Professional de l’Escola Barreira.

Pel que fa a l’espai de fira, un dels pilars fonamentals de Baba Kamo, l’emergència sanitària del coronavirus ha obligat a fer una selecció reduïda d’estands. Així, la tercera edició d’aquest encontre comptarà amb 21 expositors amb les publicacions il·lustrades de 14 editorials de tot el món, com ara Barbara Fiore Editora, Barlin Libros, Edelvives, Ekaré, Ediciones Modernas El Embudo, La Documental Edicions, Libros de ida y vuelta, Libros del Zorro Rojo, Litera Libros, Media Vaca, Niño Editor i Nórdica Libros, l’argentina Limonero i la portuguesa Orfeu Negro. Completaran l’espai de fira cinc llibreries valencianes: Bangarang, Gavina Llibres, La Primera, Bartleby i Somnis de Paper, i cinc segells d’autoedició: DXI Magazine, Ediciones Valientes/6 sueños, La lluna, la pruna, la tuna, Milimbo i per(r)rucho llibres de paper.