La Societat Coral el Micalet va lliurar els Premis Miquelet 2020 corresponents a la 33 edició en el Teatre Micalet, dissabte a la nit, on va reconéixer la labor, compromís i trajectòria professional desenvolupada per Antoni Furió, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de València i membre del Institut d’Estudis Catalans; i el projecte impulsat per la Companyia Teatre Micalet durant 25 anys, aniversari que celebra enguany.

Furió va agrair al Micalet, «és un grandíssim honor rebre el reconeixement d’una societat musical com el Micalet, tan estimable i tan estimada per tots els valencians, més que centenària i que per a mi representa el millor de la societat i la cultura valencianes», que va nàixer com «un vigorós focus d’irradiació cultural i artística, sobretot musical, en la que van convergir persones de totes les ideologies –lliurepensadors i catòlics, republicans, socialistes i anarquistes–, units per un mateix amor a la música i a la cultura».

Pilar Almeria i Joan Peris, directors artístics de la Companyia Teatre Micalet, van rebre amb molta alegria el guardó. Peris va començar recordant com van ser els durs inicis de la companyia i va voler donar les gràcies i compartir el premi «amb tots els equips artístics i tècnics, administració, comunicació..., que dia rere dia treballen perquè açò funcione; sense ells seria impossible alçar el teló».

El director teatral va apuntar que «sobretot m’agradaria donar les gràcies a les actrius i actors que cada dia que pugen a l’escenari ens regalen un trosset d’ells. A tots els que van vindre, als que heu vingut i als que vindran», peces fonamentals en la realització de 34 espectacles de producció pròpia, i per a impulsar el projecte en el futur.

Per la seua part, Almeria va indicar que la seua entitat i la societat coral tenen en comú la paraula Micalet, «això ha creat una meravellosa simbiosi», però va destacar que «compartim una cosa fonamental, l’amor pel país i la seua cultura». En la seua intervenció, l’actriu d’Alcoi va exposar que «volíem fer teatre: Txèkhov, Shakespeare, Molière, Filippo, Goldoni, Priestley... en la nostra llengua materna; fer temporades llargues, formar un equip estable, forjar un segell, revitalitzar un espai tan emblemàtic... i un 13 de maig de 1995 estrenem ‘Nàpols Milionària’».

127 anys d’història

Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet, va posar de manifest que l’entitat compleix 127 anys d’història en unes difícils circumstàncies a causa del Covid-19 que ha impedit entregar els premis Joan Coromines, Enric Soler i Godes i Micalet de Teatre, però va afirmar que «res ni ningú ha pogut llevar-nos la força, l’ànim per a continuar caminant».

La Coral Salvador Giner de la Societat Coral el Micalet va oferir en la gala un concert i espectacle en el qual es va poder escoltar algunes de les millors cançons de Lluís Llach, al qual es va retre homenatge.