«Encara queda un fil en el cel de ponent quan Rosanna ix apressadament de l’aeroport de Manises. Carregada amb un voluminós equipatge, puja a un taxi amb l’esperança d’arribar a temps a l’hotel on havia quedat amb la cosina Teresa, perquè aquesta acaba d’enviar-li un whatsapp dient-li que a penes per esperar-la vint minuts més».

És el primer parràgraf de ‘Benilluna’, la novel·la pòstuma de Carme Miquel que ja està a les llibreries. Un llibre que viatja al seu món literari, caracteritzat sobretot pel protagonisme femení, però també per un vocabulari ric i profund i pel compromís social i humanista.

‘Benilluna’ segueix l’estela de les grans novel·les de Carme Miquel, com ara ‘Aigua en cistella’, narra una història personal i íntima amb reflexions sobre temes que retrata com a rerefons, com el peronisme o la dictadura de Videla.

L’obra explica la història de Rosanna, a qui la seua àvia, abans de morir, deixa unes memòries en què revela el seu secret més ben guardat: quan va deixar Benilluna, es va casar amb el seu marit argentí i va emigrar a Amèrica, ja estava embarassada del seu primer amor, de qui no diu el nom.

Per això, Rosanna torna a Benilluna, on es retrobarà amb els seus orígens i des d’on reconstruirà la trajectòria vital de la iaia, marcada pel teló de fons de l’ascensió del peronisme i de la irrupció, després, de la terrible dictadura de Videla. Però sobretot, reconeixerà la valentia d’una dona que va haver de madurar a la força i que va poder fer front als entrebancs per salvaguardar el benestar propi i el dels fills.

«En aquest moment, Rosanna es desperta i quan obri els ulls, durant un instant, està convençuda que l’avió que la du a l’Argentina on aterrarà és a l’aeroport de Manises. Somriu». Frase final de ‘Benilluna’.

Renovadora pedagògica

Carme Miquel (la Nucia, 1945 - València, 2019) fou mestra, escriptora, activista cultural i acadèmica de l’AVL. És l’autora dels primers llibres de text per a l’ensenyament del valencià: ‘Milotxa’, ‘Vola’, ‘Topi!’, ‘Parotet i Sucret’. Va ser col·laboradora de Levante-EMV en aquesta mateixa secció, que ca començar a principis de 1998.

Al llarg de la seua vida va ser guardonada amb diversos premis, com el de Novel·la Ciutat d’Alzira per ‘Aigua en cistella’ (Bromera, 1998) –que continua reeditant-se–, o el de la Crítica dels Escriptors Valencians, en reconeixement a la seua trajectòria (2016). Entre les seues obres destaquen ‘Un estiu a la Marina Alta’, ‘Uns papers en una capsa’, ‘La mel i la fel’, ‘A cau d’orella’, ‘Murmuris i crits’, ‘L’amenaça de les grues’, ‘La tortuga Caterina’ i la col·lecció «Els contes de Marc», entre altres.

L’any 2016 va ser elegida membre de l’Acadèmia Valenciana e la Llengua (AVL), càrrec que va mantindre fins a la seua mort. Amb la resta d’acadèmiques, Carme Miquel va estar a la Comissió de l’Escriptora de l’Any que enguany està dedicat a Carmelina Sánchez Cutillas.

‘Benilluna’ està disponible tant en paper com en format digital (e-book).