Un any més, i en van nou, la Universitat de València (mitjançant els vicerectorats de Projecció Territorial i Societat i el d‘Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat) juntament amb la Federació d‘Instituts d‘Estudis del País Valencià (FedinesPV) han sabut dur a terme la jornada de reflexió conjunta.

Ho han fet en col·laboració amb la Facultat de Geografia i Història, la Diputació de València i la Caixa Popular per tal de reflexionar, en aquesta ocasió, sobre com aplicar els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides a escala territorial, és a dir, a les nostres comarques, viles i ciutats.

Una vegada més, la jornada s‘ha caracteritzat per saber harmonitzar el món universitari amb la realitat que es viu als pobles, viles i ciutats i, com a resultat, s‘ha obtingut una publicació, que evidencia un sabor plural, divers i polièdric.

En aquesta ocasió, com en les anteriors, el professorat universitari relacionat amb qualsevol dels 17 ODS ha contrastat idees, estudis i propostes amb les experiències que, per exemple, sobre la custòdia del territori, les comarques oblidades i les pràctiques i sabers tradicionals s‘han aportat des del teixit associatiu dels centres d’estudis locals i comarcals.

Així doncs, l‘Agenda 2030 ha emmarcat l‘escenari possible per a l‘aplicació dels ODS de les Nacions Unides al conjunt del territori valencià i, a més, s‘ha posat de manifest la necessitat de potenciar un lideratge local perquè es puguen desenvolupar polítiques de mobilitat urbana o protegir horts periurbans i espais agraris vora les grans ciutats, entre altres qüestions.

«Arrelant el Territori»

Com a exemples de pràctiques evidents en favor de la millora de la qualitat de vida en les comarques valencianes, s‘han presentat els projectes «Arrelant el Territori», de l’Associació Arrelaires, i el «El meló d‘or d‘Ontinyent, un conreu resilient per a una producció sostenible», que impulsen membres de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida. Els altres centres d’estudis que hi han participat són: l’Asociación Cultural Las Alcublas, l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, el Centre d’Interpretació l’Acorador, del Fondó de les Neus i el Centro de Estudios La Serranía.

Tant el vicerector Jorge Hermosilla, com el president de la Federació Josep Vicent Frechina han valorat que «malgrat les condicions en què s‘han hagut de desenvolupar aquestes jornades, són molt gratificants per a les dues institucions organitzadores» i han fet vots perquè el 2021 recupere la normalitat desitjada.

La jornada s‘ha enregistrat i retransmés des de la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València per al conjunt d‘instituts i centres d‘estudi del País Valencià, per a estudiants universitàries i per a la resta de persones interessades. A banda del llibre amb els treballs, l’enregistrament s’editarà i en breu estarà disponible també com a recurs didàctic.