La desena edició del Cicle de Companyies Nacionals de Sala Russafa proposa aquesta setmana una de les comèdies musicals espanyoles més reeixides dels últims anys. Res a veure amb el format Broadway, més en l’ona de Kusturika, «El Funeral» és una peça de la companyia aragonesa Che y Moche que porta més de 10 anys en gira.

Amb més d’1.200 representacions, han tingut una reeixida estada en la Gran Via madrilenya, a més de passar per escenaris i festivals de Cuba, França, Portugal, Anglaterra, Escòcia o Ucraïna.

Atrevint-se a fer comèdia de la tragèdia, l’espectacle representa l’accidentat enterrament de l’avi Dimitri a càrrec d’uns néts que van recordant les cançons que aquest els va ensenyar i no saben molt bé què fer amb les seues cendres. Ambient i música zíngara a càrrec d’uns intèrprets capaços de demostrar el seu virtuosisme amb els instruments al mateix temps que desenvolupen gags visuals, jocs idiomàtics i fan avançar una trama plena de tendresa, ironia, espontaneïtat i situacions increïbles.

La violinista ucraïnesa Teresa Polyvka comparteix escenari amb altres músics i actors com Kike Lera, Fran Gazol i Joaquín Murillo, creador, director i intèrpret d’aquest espectacle.

La funció es converteix quasi en una festa, al ritme de les cançons i l’humor negre, una experiència teatral alliberadora per al públic i una mostra de la capacitat de l’ésser humà de riure’s de tot en aquesta vida, fins a de la mort.

Música independent

L’escenari de Sala Russafa rep més música aquesta setmana. El divendres 11 de desembre serà l’emplaçament per a la presentació del nou disc d’Alberto Montero. El cantautor valencià publica el seu sisè àlbum d’estudi en una trajectòria que ha aconseguit distingir el seu estil entre el panorama nacional independent.

Entre les seues influències folk i psicodèliques, es troben artistes com a Calat Doble, Luis Alberto Spinetta o Pink Floyd, entre uns altres. Però Montero manté un caràcter propi, marcat per la bellesa, la serenitat i la humanitat de les seues composicions.

Afegint un to més pop que el de treballs com a Arco Mediterráneo o Puerto Príncipe, en El Desencanto (BCore 2020) les seues cançons s’enraízan en el context per a reflectir les conseqüències de l’abús de les xarxes socials, el bombarder amb desinformació, l’emergència climàtica o els discursos de l’odi. Montero reflecteixen la necessitat de dir prou, de nadar contracorrent, de reconciliar-se amb la infància per a perdre les pors.

Amb la seua banda al complet, Montero recorrerà el seu nou disc en una actuació a la qual afavorirà l’especial acústica i ambient íntim dels concerts en el teatre de Ruzafa.

Aquesta setmana, Sala Russafa lliura els Premis del Públic corresponents a la passada temporada. Amb l’arribada de la pandèmia, el centre cultural va haver de suspendre la seua programació fins al cap de l’estiu i diverses obres es van ajornar a la tardor de 2020.

Ara que totes les peces ja s’han representat i el públic ha pogut valorar-les a través del sistema de votacions del teatre de Russafa (mitjançant paperetes dipositades en una urna fins a la declaració de l’estat d’alarma i de manera digital des de llavors), arriba el moment de donar els guardons a les preferides pels espectadors, aquelles que han obtingut millor nota mitjana en les puntuacions del 0 al 10 realitzades després de les funcions.

El diumenge, abans de la representació de «El Funeral», es lliuraran aquests premis que compten amb la col·laboració de diferents mitjans i entitats, encarregats d’apadrinar cada categoria i preparar el guardó. Urban (Levante-EMV) lliurarà el distingirà al Millor Espectacle Valencià mentre que Makma farà el propi amb el Millor Espectacle Nacional, Menkes amb el Millor Espectacle de Dansa i C. c. Nou Centre amb el Millor Espectacle Teatral per a Xiquets i Xiquetes.

El Millor Espectacle Revelació està apadrinat per Verlanga i Sala Russafa escull entre totes les votacions emeses una a l’atzar per a atorgar el Premi a l’Espectador. A més, el centre cultural distingeix a una personalitat fora del sector que destaca pel seu suport a les arts escèniques amb el Premi Escena.

Amb aquesta humil iniciativa, el centre cultural tracta d’oferir un paper actiu al públic, recaptant les seues opinions. I permet als artistes rebre el reconeixement directament dels espectadors.