El VI Cicle de Cinema Valencià Actual, organitzat per la Fundació SGAE i EDAV, acollirà hui a les 18.00 hores, la projecció del documental «Los que buscamos» d’Óscar Bernàcer.

Des de la seua estrena a l’octubre de 2019 en la 64 Setmana Internacional de Cinema de Valladolid o, ja a la fi d’aquest 2020, en el seu debut internacional en el festival de Marsella, el documental ha rebut una dotzena de candidatures (entre elles, les de Millor Pel·lícula, Millor Pel·lícula Documental i Millor Direcció) en la 35a edició dels Premis Goya de 2021.

«Los que buscamos» arriba a la pantalla de la Sala SGAE Centre Cultural de València dins del Cicle de Cinema Valencià Actual manté la seua aposta per l’audiovisual facturat en la Comunitat Valenciana i, molt especialment, pel treball desenvolupat pels guionistes.

Escrit i dirigit per Óscar Bernàcer, «Los que buscamos» aborda el drama dels bebés robats durant la dictadura franquista i els primers anys de la democràcia a Espanya, mitjançant els testimoniatges de dues víctimes d’aquest procés. D’una banda, Enrique J. Vila, advocat i president de l’associació SOS Bebés Robats, que ha dedicat més de trenta anys a investigar i denunciar casos d’adopcions falses o il·legals. Ell mateix va ser entregat als seus pares adoptius a canvi d’una donació d’un milió de pessetes (en l’actualitat, uns 6000 euros).

D’altra banda, Ascensión Orive explica el seu cas des d’una altra posició: la de qui va patir el robatori de la seua pròpia filla. Als setze anys, Orive va donar a llum a una xiqueta que li va ser arrabassada i que, des de llavors, continua buscant. Com altres víctimes d’aquesta trama, Enrique J. Vila i Ascensión Orive continuen la seua batalla legal per a trobar respostes i tancar el seu calvari.

Óscar Bernàcer és llicenciat en Comunicació Audiovisual i va començar com a reporter gràfic per a TVE i Canal 9. D’ací va passar a treballar en diferents produccions audiovisuals valencianes de ficció i documental, en tasques de producció, direcció, postproducció i, finalment, direcció.

Els seus últims treballs són els curtmetratges «Stanbrook», amb el qual va guanyar el premi de la nit del curt espanyol en la 65 Setmana Internacional de Cinema de Valladolid i «El desitjat».

Ha dirigit la sèrie «La forastera» i les tres temporades del programa «Cuineres i cuiners».