Paco Roca presenta el seu nou àlbum «Regreso al Edén» a la Nau dins de la programació de l’Aula de Còmic de la Universitat de València. Serà el despús-demà, dijous, a les 19 hores, amb una conversa dialogada en un acte moderat pel responsable de l’Aula de Còmic de la Universitat, Álvaro Pons.

A partir d’una foto familiar de 1946 en l’antiga platja de Natzaret de València, Paco Roca dibuixa un fresc sobre l’Espanya de la postguerra a través d’una d’aquelles famílies humils –reflex de la immensa majoria de la societat que sobrevivia sota la dictadura franquista–, amb seriosos problemes per a accedir al manteniment, obligada a acudir sistemàticament al mercat negre per a fer-se amb prou feines amb una alimentació bàsica diària.

L’autor parlarà sobre els referents autobiogràfics amb què ha trufat aquesta història personal, en la que continua la seua cerca de la memòria. També sobre les emocions, recursos gràfics i solucions narratives de primer nivell que caracteritzen les seues obres com «Los surcos del azar» o «La casa».

Les entrades s’han exhaurit i la conversa podrà també seguir-se per streaming. L’arxiu també podrà recuperar-se amb posterioritat des d’aquesta plataforma i des del Canal de YouTube del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Consciència cívica

Alguns dels seus còmics han estat portats al cinema com és el cas de «Arrugas» (Ignacio Ferreras, 2011) que va obtenir el Goya a la millor pel·lícula d’animació i al millor guió adaptat; o «Memorias de un hombre en pijama». I uns altres estan en projecte, com és el cas de «El tesoro del Cisne Negro», dirigida per Alejandro Amenábar.

En l’àmbit de la il·lustració, ha realitzat cartells, portades de llibres, murals i campanyes socials, per a tota mena d’esdeveniments, publicacions o clients, especialment organitzacions no governamentals com Oxfam Intermón, Greenpeace, Amnistía Internacional, Creu Roja, Farmamundi, prova del seu compromís social.

Un compromís social i polític que ha demostrat en nombroses ocasions com en la presentació de «Los surcos del azar» (2013), obra centrada en els exiliats espanyols que van lluitar en la Segona Guerra Mundial, on no dubtava a afirmar: «Cal continuar lluitant i recordant, per nosaltres i les generacions que vinguen després. Lluitar per les llibertats és tan necessari com respirar».

Paco Roca també ha participat i col·laborat en nombroses mostres i institucions on ha exposat la seua obra, tals com el Museu Valencià de la Il·lustració de la Modernitat (MuVim), la Fundació Telefònica de Madrid, Las Naves de l’Ajuntament de València, el Centre d’Històries de Saragossa, el Saló Internacional del Còmic de Barcelona, el Festival Internacional de Bande Dessinée de Angoulême, o l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM).

Amb la presentació de «Regreso al Edén» de Paco Roca, l’Aula de Còmic tanca la programació d’enguany.