A partir d’aquesta vesprada es podrà visitar, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, l’exposició «50 anys fent Harca», que recull una magnífica selecció de les vora 3.000 il·lustracions que, durant més de mig segle ha publicat el dibuixant satíric Juli Sanchis Aguado, més conegut pel sobrenom artístic d’Harca.

Originari de Picassent (l’Horta Sud), l’amic Juli acumula una dilatada experiència en la confecció de tires còmiques per a publicacions periòdiques de dins i fora del territori valencià, entre les quals vull destacar la revista Saó, on col·labora de manera desinteressada des de fa 44 anys (els seus dibuixos aparegueren per primera vegada en el número 2, corresponent a setembre-octubre de 1976).

Com passa sovint, Harca ha sigut més reconegut i valorat a l’estranger que no a casa nostra. I és així que la majoria dels seus acudits han anat a parar a certàmens internacionals dels Estats Units, Canadà, Itàlia, Alemanya, Eslovàquia, Turquia, Rússia, Corea del Sud, el Japó i molts d’altres països, on ha obtingut tot tipus de premis i guardons.

L’obra de Juli Sanchis –que en 1997 fou nomenat Professor Honorífic de l’Humor per la Universidad de Alcalá de Henares– es caracteritza per un marcat compromís cívic i social que no sols l’ha portat a assumir els màxims càrrecs de la Federació d’Humoristes Gràfics d’Espanya-FECO, sinó també a combatre les injustícies i els abusos del poder, com ara la corrupció, els retalls socials i la «Llei Mordassa». I és que, tal com ha afirmat Vicent Ros, Harca sent el desig d’apropar-nos «a una realitat –la nostra– des d’una posició d’objectivitat de vegades àcida i directa, però sempre aclaridora i conciliadora».

Al respecte, cal remarcar també la seua ferma defensa de la cultura popular. No debades, fou secretari de la Federació de Pilota Valenciana; i, en el seu dia, va escollir un pseudònim que és tota una declaració d’intencions, ja que no sols al·ludeix a l’històric crit de guerra, sinó també als «combats» casolans que, als anys 50, protagonitzaven els xiquets d’Alcàsser i Picassent, quan, proveïts de pedres, se citaven al barranc que separa tots dos termes municipals per a «fer harca».

Gràcies, Juli, per totes les il·lustracions amb què ens has obsequiat durant tantes dècades. I que per molts anys continues mantenint l’esperit incisiu i lúcid, entremaliat i juganer, que singularitza els teus dibuixos i ens fa la vida més alegre!