La Muixeranga de Sueca no és un fenomen recent o una moda passatgera, al llibre de J. Fuster: Elogi del meu poble, recorda amb nostàlgia, referint-se a la processó de la Verge de Sales, i cite textualment: «La de Sueca, per exemple, ha perdut molt en els últims lustres. Abans s’ adornava amb encantadores mostres de ballables medievals: els ‘balls’, danses processionals que al so de la dolçaina i combinant curioses llances coreogràfiques, precedien la cort litúrgica. Havia el ‘ball dels tornejants’ (...), el ‘ball de les espases’, el ‘de les vetes’, el ‘dels locos’, no sé quants més. Res queda de tot allò».

Amb «el ball dels locos» es referia a la Muixeranga, anomenada així o «ball dels valencians». Molts altres escriptors i cronistes suecans han parlat a les seues obres de la Muixeranga o Moixiganga com el Pare Amat, Mossén Andreu de Sales Ferri...La referència més antiga que s’hi conserva, es troba a l’Arxiu Municipal de Sueca i data de 1798.

Durant la Guerra Civil, es va fer un parèntesi, que a la postguerra es va convertir en una parada. I després de tants anys d’oblit, un grup d’amics, membres del Casal Jaume I, decidiren recuperar-la, i així, la Nit de Nadal de 2005, es va realitzar la primera actuació a la Plaça de l’Ajuntament i començà la nostra nova història. No teníem uniforme (vam debutar amb vaquers i bruses falleres), ni enxaneta (va coronar la figura una xiqueta de la colla de La Safor), però sí moltíssimes ganes i il·lusió de fer muixerangues. Prova d’això és que el següent mes de juny, ja va tindre lloc «El Segon Aplec de Muixerangues» a Sueca. I a setembre, a la Malva-rosa, vam realitzar la primera figura de 4 alçades, íntegrament amb membres de la nostra colla.

La Muixeranga de Sueca juntament amb La Nova Muixeranga d’Algemesí, La Muixeranga de la Safor, Els Negrets de L’Alcúdia i els Locos de L’Olleria van fundar la primera Federació de Muixerangues del País Valencià, el 3 de novembre de 2006. Cal destacar la seua actuació conjunta a l’Homenatge a Joan Fuster i al 50 aniversari de la publicació de Nosaltres els valencians que va tindre lloc al Centre Bernat i Baldoví a octubre 2013.

Des de la seua creació a novembre de 2018, formem part de la Federació Coordinadora de Muixerangues que inclou 21 colles.

Les nostres actuacions més destacades tenen lloc al nostre poble: la processó a la Verge de Sales, patrona de Sueca, el 8 de setembre, l’homenatge a la Casa de Joan Fuster, el 9 d’octubre al matí i la Nit de Nadal, a la plaça de l’Ajuntament, per a celebrar el nostre aniversari.

En l’actualitat la Muixeranga de Sueca, compta amb 70 membres actius i realitzem moltes figures de 3 i 4 alçades; les que més ens identifiquen són la desplegada, el fadrí amb agulla i la torreta. La nostra colla és menuda i per això som com una gran família. Tots i totes ens cuidem uns/es als altres, tenim cura dels més menuts, ens respectem, ens tenim confiança, ens ajudem dins i fora de la colla.

Els darrers anys, i seguint l’exemple de la Muixeranga de Sueca, s’han format o recuperat colles a tot el nostre territori: València, Cullera, Alacant, Castelló, Xàtiva... Nosaltres hem participat activament en la formació d’algunes d’aquestes colles, acudint als seus assajos, col·laborant en actuacions, ajudant-los a fer les seues primeres petjades en aquest món muixeranguer, i ens produeix gran alegria quan aquesta colla en formació arranca el seu vol, es consolida, augmenta en mida i alçades i emprèn el seu propi camí, la seua pròpia història. Així han sorgit gran amistats: hi ha membres de la nostra colla, que també ho són d’altres, i a l’inrevés; una de les coses més boniques de la Muixeranga és la col·laboració i la germanor entre les diferents agrupacions.

El nostre trajecte no ha estat un camí de flors i violes, hi ha gent que ha treballat de valent per a que La Muixeranga de Sueca no es tornara a perdre, que es mantinguera, que s’afegiren nous membres, acudint a tots els assajos i actuacions(en una colla menuda tothom és necessari, ningú/a pot fallar), buscant col·laboracions i sobretot un lloc on poder realitzar els nostres assajos. Després de tants anys encara no disposem un local d’assaig o seu pròpia. És la nostra constant reivindicació. Hem assajat als gimnasos dels col·legis Fàtima i Unió Cristiana, als patis de les Escoles Cervantes i Carrasquer, a l’antic gimnàs de l’IES Joan Fuster, a parcs, al carrer, al Trinquet, a casals fallers, al Casal Jove... Cap equip de govern ha sigut capaç d’oferir-nos un lloc estable on poder instal·lar les mesures bàsiques de seguretat: barres, xarxes... sempre s’ha quedat tot en promeses.

Aquesta Nit de Nadal fem 16 anys d’aquella primera actuació a la plaça. 16 anys d’alegries, d’actuacions a processons, festes, trobades, d’esforç,... i per això al llarg d’aquest any 2020 teníem preparats diferents actes per al 15é aniversari: trobada, exposició, xarrades, concurs de fotografies,... Malauradament, tot es va veure parat degut a la crisi sanitària que hi estem vivint.

Quan tornarem? El futur es veu incert, la nostra activitat necessita contacte físic, sense pinya no hi ha Muixeranga. Serem l’última activitat que tornarà a la seua normalitat. En la colla seguim en contacte, compartim moltes més coses i aspectes de la nostra vida, no sols les torres humanes.

Una cosa és certa, si després de més de 50 anys d’oblit la vam recuperar, una pandèmia no ens pararà. Tornarem. Amb més força que mai, perquè quan es cau, s’ha de tornar d’alçar, i com diu Llach, seguirem «tossudament alçats».

figures. 1 2 Imatges de la muixeranga de Sueca, amb figures de 3 i 4 alçades. F