El Jardí Botànic de la Universitat de València llança la primera campanya #VerdNadal per tal de promoure la conservació de la flora valenciana. La iniciativa té l’objectiu de convidar la ciutadania a conéixer espècies autòctones del territori valencià i, alhora, advertir de la importància de respectar les espècies en el medi natural i oferir recomanacions a l’hora d’eixir al camp i preparar una decoració nadalenca més sostenible.

A més, el programa #VerdNadal integra diverses propostes de caràcter cultural com ara l’Escoleta de Nadal, visites guiades i cursos.

Les persones expertes en botànica del Jardí recorden que, en cap cas, s’ha d’agafar planta fresca del camp a fi de garantir la conservació dels ecosistemes i evitar l’erosió del sòl. A més a més, hi ha espècies molt sensibles en aquestes dates que s’han de conservar i mantenir al medi natural, com és el cas del grèvol, la molsa, el teix i el vesc. «Si es vol fer servir aquestes espècies, recomanem comprar-les al comerç local de confiança, intentant conèixer el seu origen a fi de promoure un conreu legal i sostenible», recomanen.

El director del Jardí Botànic de la Universitat de València, Jaime Güemes, explica que aquesta campanya té dues finalitats bàsiques. En primer lloc, «fomentar la conservació i la divulgació de la riquesa de la flora mediterrània, així com també promoure la protecció d’espècies vulnerables, de vegades habituals en aquestes dates festives». En segon terme, amb la iniciativa #VerdNadal es convida la ciutadania a fer servir elements naturals del Jardí Botànic com ara fulles, fruits, pinyes o branques per a la decoració nadalenca –es poden trobar a la plaça dels Magnolis-, perquè «volem transmetre la idea de la renovació constant de la natura, dels cicles de la vida als ecosistemes, els quals s’alineen amb les bases de l’economia circular i la necessitat que l’espai urbà connecte amb el medi natural».

Amb motiu del Nadal, el Jardí botànic també recomana dur els arbres de nadal naturals a un ecoparc o un lloc net.