El present any 2020 ha sigut, sens dubte, un dels més convulsos i complexos dels més de dos segles d’història de les societats musicals de la Comunitat Valenciana. La pandèmia del coronavirus ha posat en escac a aquest col·lectiu que ha vist com la majoria dels seus ingressos desapareixien. No obstant això, aquest també ha sigut un any per a reafirmar els valors que distingeixen a les societats musicals com un moviment cultural, educatiu i social, únic en el món. Valors com la solidaritat, el compromís, el treball en equip, la integració, l’excel·lència en l’educació, i per damunt de tot, l’amor per la música, han adquirit en aquest 2020 una importància superior. Tirem la vista enrere per a veure com ha transcorregut 2020:

Gener

El nou any arrancava per a les societats musicals de la mateixa forma que es va anar: amb música. Al llarg del mes es van poder viure concerts de la gran qualitat, com l’oferit per el quintet de corda procedent de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV, dins del cicle ‘Les Arts en Paral·lel’ del Palau de la Música. Al seu torn, es van donar a conéixer els integrants de la nova plantilla de la Jove Banda Simfònica, integrada majoritàriament per dones, demostrant l’immens talent femení present a la música valenciana.

Febrer

Aquesta mateixa Jove Orquestra Simfònica va oferir al mes de febrer en el Palau de les Arts el seu primer concert de la temporada. Aquest projecte orquestal, dirigit pel mestre Cristóbal Soler, va comptar per segon any consecutiu amb la col.laboració de l’Academia Internacional de Dirección de Orquesta José Collado (AIDO) i alumnes de cant del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València. Per la seua part, la Jove Banda Simfònica de la FSMCV va dur al cor de l’Unió Europea la música de banda valenciana. En representació de totes les societats musicals de la Comunitat Valenciana, la Jove Banda Simfònica de FSMCV va ser l’escollida pel Parlament Europeu, amb la col.laboració de la Generalitat Valenciana, per a interpretar l’Himne d’Europa en la sessió d’obertura de la nova legislatura del Comité de les Regions. La banda, dirigida enguany per Rafa Garcia, va dur a terme altres activitats de difusió de la música valenciana en la capital europea, com la masterclass a alumnes de música de la European School Brussels IV.

Març

Març va arrancar com correspon a un dels grans mesos per a la música a la Comunitat Valenciana. La Banda Simfònica de Dones de la FSMCV, dirigida per Inma Mateu, va arrancar la temporada amb tres concerts a Amposta, Oliva i Dénia, amb motiu del Dia de la Dona. Lamentablement ací acabaria la normalitat per al col·lectiu de les societats musicals. La pandèmia del coronavirus va irrompre de sobte en les vides de tots i va posar fi a la temporada de concerts i activitats. No així amb la música. El 14 de març, la Federació anunciava el ‘Festival dels Balcons’, una iniciativa impulsada per a animar a tots els seus músics a eixir als seus balcons a interpretar els pasdobles ‘Paquito el Chocolatero’ i ‘Amparito Roca’, coincidint amb el dia gran de les Falles, Sant Josep. Arribat el dia, centenars de carrers de tota la Comunitat Valenciana es van omplir de notes d’alegria, il·lusió i esperança, arribant a convertir-se en un símbol de suport a les persones que pitjor ho estaven passant i de lluita contra el pesar que s’havia assentat en la societat.

Abril i maig

La mateixa Federació va promoure la campanya ‘Música a casa’ mitjançant la qual centenars de centres educatius i famílies de músics van compartir en les xarxes socials com afrontaven les hores d’estudi i assajos des de casa. Milers d’exemples de resiliència, d’adaptació i de ganes de continuar aprenent i gaudint de la seua passió: la música.

Juny

L’entrada a l’estiu es va rebre amb l’efervescència d’un col·lectiu amb ganes de tornar a reunir-se. La tornada als assajos va permetre a les societats musicals retornar -amb totes les mesures de seguretat necessàries- la música als carrers. Al seu torn, els més 600 centres educatius de la Federació de Societats Musicals es preparaven per a afrontar el nou curs amb confiança, seguretat i excel·lència. En paral·lel, més de 1000 professors d’escoles de música de tota Espanya van participar en les jornades sobre COVID-19 a les escoles de música i dança, que va organitzar la FSMCV junt a la UEMYD (Unión de Escuelas de Música y Danza).

Juliol

Una gran notícia per al col·lectiu: el Govern d’Espanya va anunciar la seua intenció de declarar les societats musicals de la Comunitat Valenciana com a manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial.

Agost

La campanya ‘Músics amb Denominació d’Origen’ promoguda per la Federació en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana es va posar en marxa amb la finalitat de fomentar i incentivar el turisme al nostre territori, després de la crisi generada per la Covid-19. En la campanya, 50 societats musicals es van adaptar a formats reduïts per poder celebrar concerts amb totes les mesures de seguretat que la situació sanitària exigia.

Setembre

Els més de 600 centres que formen la xarxa de centres educatius de la FSMCV van afrontar el curs escolar 2020/2021 amb la confiança que els atorgaven els més de 5000 professors, amb la seguretat d’una adaptació modèlica als últims protocols sanitaris, amb la mateixa excel·lència de sempre i amb la motxilla plena dels valors que identifiquen al seu col·lectiu com la solidaritat el treball en equip o la inclusió.

Octubre

A l’acte oficial de la Generalitat Valenciana del 9 d’octubre, es va retre homenatge als músics que des dels seus balcons el mes de març van representar un símbol d’il·lusió i de resistència. Octubre també va ser el mes en què les societats musicals van trobar nova casa. Bankia va fer lliurament de ‘l’Alqueria Julià’ a la Federació, convertint-se així a la ‘Casa de la Música’. A més, per primera vegada en la seua història, representants de les més de 500 Societats Musicals de la Comunitat Valenciana es van reunir de manera telemàtica per a celebrar la 52 Assemblea General de la FSMCV, demostrant que malgrat la distància imposada per la pandèmia, el col·lectiu estava més unit que mai.

Novembre i desembre

En un dia de Santa Cecilia particular, el col·lectiu de les societats musicals de la Comunitat Valenciana va felicitar els milers de músics d’aquesta terra, posant en valor tots els motius que especialment aquest any 2020, tenen per a sentir-se orgullosos de ser músics. Al seu torn, el Dia Internacional del Voluntariat va servir per a agrair als milers de voluntaris tot el que aporten diàriament per a sustentar el nostre col.lectiu, conformant una de les xarxes de vountaris més extenses d’Espanya i un dels actius més importants del moviment de les societats musicals de la Comunitat Valenciana, un tret diferenciador que el converteix en un moviment únic en el món.