Una àmplia bateria d’accions culturals» retrà homenatge al director de cinema valencià Luis García Berlanga (València, 1921-Madrid, 2010) en aquest any 2021 que ara arranca, quan es commemora el centenari del naixement de l’icònic realitzador. Projeccions, congressos i premis, entre ells el seu paper protagonista en els Goya, servirà per a reivindicar l’immens i atemporal llegat del cineasta.

El gruix de les accions que s’impulsaran des de la Generalitat s’articularan a través de l’Institut Valencià de Cultura, el director adjunt de la qual d’Audiovisuals, José Luis Moreno, «té ja prepareu una bateria d’accions», va comentar la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit.

En aquest llistat destaca un cicle en La Filmoteca de València al llarg de l’any, la dedicatòria dels Premis de l’Audiovisual al realitzador, una trobada de guionistes o taules redones del Congrés Berlanga que celebrarà el CEU i que comptarà amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura.

A més, en col·laboració amb la Filmoteca espanyola s’editarà un llibre de Santos Zunzunegui i José Luis Castro; es recordarà a l’autor de ‘Plácido’ en Cinema Jove; s’elaboraran unitats didàctiques sobre la seua obra per als centres educatius; hi haurà concerts amb les bandes sonores de les seues pel·lícules; es convocarà un concurs de relat eròtic; s’analitzarà la seua relació amb el teatre i es crearan rutes en els municipis valencians que van servir d’escenari a alguns dels seus títols, ha avançat a Tamarit.

Cal recordar que la ciutat de València serà la seu única dels 36 Premis Goya, que se celebraran en 2022, culminant d’aquesta manera la celebració de l’Any Berlanga, amb el qual l’Acadèmia de Cinema commemora en 2021 el centenari del naixement d’un dels pares de la institució i referent de la cinematografia espanyola.

A més de la Generalitat, altres institucions estan també preparant activitats per a sumar-se a la commemoració. Així, la 36 edició de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani, que se celebrarà del 15 al 24 d’octubre de 2021 impulsada des de l’Ajuntament, enaltirà al mestre a través de la seua secció per a estudiants. D’aquesta manera, projectarà durant les activitats matinals amb centres educatius pel·lícules del director valencià.

Per part seua, el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), de la Diputació de València, ha anunciat que Berlanga ocuparà un lloc rellevant en la seua programació expositiva. En concret, té previst exhibir una exposició commemorativa del centenari amb l’objectiu de «reconéixer la trajectòria vital d’aquest valencià universal, sense el qual no es podria entendre el cinema ni bona part de la nostra memòria sentimental». La mostra realitzarà un acostament a la seua faceta més «íntima i desconeguda» gràcies a la col·laboració dels seus familiars.

Centenari del seu naixement

El 12 de juny de 2021 es compliran cent anys del naixement d’aquest insigne cineasta, posseïdor del Premi Príncep d’Astúries de les Arts i membre de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran, entre altres nombrosos guardons.